Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 ian 2008 - Anul XIII, nr. 8 (3689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Iar încalcă Băsescu Constituţia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spuneam în urmă cu câteva săptămâni că actualul conflict politic preşedinte / guvern induce iresponsabilitate ministerială. Cu alte cuvinte, orice ar face un ministru, oricât de evidente ar fi gafele şi greşelile, demiterea sau demisia depind de poziţia faţă de Băsescu. Răzvan Traian Ungureanu a fost demis pentru că informaţia despre cei doi români din Irak nu a ajuns şi la prim-ministru, deşi traseul oficial al informaţiilor nu presupunea acest lucru. Adică a fost demis pentru că nu a făcut exces de zel. În realitate, faptul că încerca să joace pe gheaţă subţire punând politica externă peste lupta dintre palate (cum ar trebui să facă orice ministru de Externe) i-a atras căderea. Cine nu e cu noi e împotriva noastră – criza politică ascute instinctele de haită până la cote odioase.

Scrisoarea prin care Traian Băsescu se arată în dezacord cu numirea Noricăi Nicolai la Justiţie intră pe acelaşi calapod. Nici nu contează dacă are dreptate sau nu, contează să fie pus cu botul pe labe. Atunci când nepoata a votat în locul senatoarei, indignarea a fost unanimă. Acum, când Băsescu ne reaminteşte acel episod, indignarea se menţine doar la susţinătorii lui Băsescu.

Ba chiar, dacă ne-a reamintit episodul cu nepoata şi nu agreează ideea că unul dintre groparii reformelor Macovei în Parlament ajunge să îi ia locul, Băsescu a încălcat Constituţia. Acuzaţia de neconstituţionalitate este vehiculată cu o iresponsabilitate îngrijorătoare.

Dacă un preşedinte îşi exprimă public opinia faţă de o propunere de ministru înseamnă că a încălcat Constituţia. Această frază nici nu trebuie demonstrată, este ca o axiomă matematică. Se scriu articole întregi plecând de la simpla idee că aşa este, că s-a demonstrat deja. În fapt, nu există articol constituţional care să acopere acest aspect. Există doar interpretări foarte largi şi forţate. Atât de forţate încât fac dintr-un preşedinte ales direct mai puţin decât un şef de stat simbolic. Eu, ca editorialist, am dreptul să exprim o opinie publică despre ideea ca Norica Nicolai să fie ministru al Justiţiei (e o propunere stupidă, parcă făcută special să irite Comisia Europeană, care o ştie pe Nicolai ca unul dintre dinozaurii din Parlament care au încercat permanent să şicaneze reforma). Deci, eu, simplu ziarist, pot spune aşa ceva în public. După opinia adversarilor săi, Băsescu nu ar avea nici măcare dreptul de a exprima o opinie. Te întrebi atunci la ce bun să mai candidezi şi să ai votul cîtorva milioane de oameni.

Mai mult, Traian Băsescu este primul preşedinte al României care nu mai are putere de decizie asupra componenţei guvernului. Era inimaginail pe vremea lui Iliescu şi Constantinescu ca Preşedintele să numească miniştri pe care îi considera incompetenţi sau corupţi. Emil Contantinescu i-a golit guvernul lui Radu Vasile şi l-a forţat să demisioneze (iar acum predică rolul constituţional decorativ al Preşedintelui). Dar precedentul Cioroianu din 2007 a dus la decizia Curţii Constituţionale prin care Preşedintele nu are drept de veto asupra componenţei guvernului. Atenţie: nu are drept de veto, dar poate cere reexaminarea propunerii.

De ce a fost nevoie de o decizie a Curţii? Pentru că nu e nimic precizat în Constituţie despre acest aspect. Deci abia în 2007 a apărut un text juridic care precizează rolul concret al Preşedintelui în numirea miniştrilor. Nici vorbă că am avea ceva în Constituţie care să acopere tema, devreme ce Curtea a fost nevoită să inoveze plecând de la principiile constituţionale.

Şi ce spune decizia Curţii din 2007? “Preşedintele României nu are drept de veto faţă de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcţie a candidatului şi poate cere primului-ministru o altă propunere de candidat la funcţie. În toate cazurile respingerea candidaturii trebuie să fie motivată.”

Deci, Curtea spune că preşedintele nu are drept de veto, dar are dreptul de a verifica dacă candidatul corespunde pentru funcţie şi trebuie să motiveze cererea de înlocuire. Adică exact ce a făcut Băsescu.

Ca să recapitulez, avem o Constituţie neclară, avem o decizie a Curţii pe care Băsescu a urmat-o întocmai, dar Băsescu încalcă Constituţia. Şi nici nu are şapcă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iar încalcă Băsescu Constituţia.
 Vizualizări articol: 2080 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Iar încalcă Băsescu Constituţia1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Norica trimis de
(11 ian 2008, 11:35:28
Inca un pupincurist al lui Basescu. Este clar ca oricine propune Tariceanu nu va fi bun. Basescu ii va gasi un par in supa. Ce-ati zice de E. Udrea? Este doar din tabara Presedintelui fosta consiliera culta a Presedintelui (Norvegia republica? ? ? HAHA) si curata ca lacrima.
2.   Oare cine se ascunde sub ID-ul Stef? trimis de
(11 ian 2008, 20:30:36
Daca nu esti vreun PNL-ist corupt de-a lui Patriciu antunci inseamna ca te-a parasit ratiunea. Multumim cerului ca mai sunt ziaristi ca Ghinea si Tapalaga pe hotnews sa spuna lucrurilor pe nume ca altfel Justitia ar ajunge mai rau decat in perioada Rodicai Stanoiu. Auzi frate: Norica la justitie. Pai aia e corupta pana in maduva oaselor. Vorba lui Base: si-a facut un obicei din a incalca legea.

Pai pe langa ea Chiuariu era un sfant. Macar venea cu trecut curat desi si-a frant gatul rapid vrand sa satisfaca jocurile murdare si corupte ale sefilor sai.

Voi PNL-isti in frunte cu Patriciu, Tericeanu, Orban, Norica si Fenechiu sunteti niste infractori care meritati sa stati dupa gratii nu sa conduceti guvernul Romaniei ce este membra a UE in 2008. Da' ce sa-i faceti daca fratiorii vostri dragi din PSD va sustin acolo?

Bravo d-le Ghinea. Aveti toata stima mea si sunt sigur ca si a tuturor celor care nu se lasa prostiti de o banda de hoti ajunsa in fruntea tarii.
3.   Sincere filicitari CRISTIAN GHINEA trimis de
(12 ian 2008, 05:30:55
Ravo domnule CRISTIAN filicitari pentru asemenea articol care scoate la iviala dreptatea. Cred ca este timpul ca sa iasa la iviala hotiile lui TARACEANU asa zis PRIM MINISTRU care este capul hotilor si iscrocelor din ROMANIA.Bravo domnule BASESCU mult curaj noi romini din strainatate ne rogam ca BUNUL DUMNEZEU sa va dea sanatate sa puteti termina cu toti escroci din ROMANIA in fruntea lor cu TARACEANU.Dragi frati ROMINI luptati si ajutati pe domnul PRESEDINTE sa lupte cu mult curaj prntru a disfiinta HOTIA si CORUPTIA din ROMANIA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Terină de praz cu brânză 1,3kg praz200g roşii3 linguri ulei de măsline2 cepe verzi1 leg. pătrunjel500ml apă50g (10 foi) gelatină250g telemea (preferabil de capră)sare, piperSOSUL: 4 linguri ulei de măsline2 linguri oţet de mere1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat½... Citeşte