Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 98 (6808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

USV

Întâlnire a iubitorilor de lectură cu autori și edituri, la a V-a ediție a Salonului Internațional de Carte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a V-a ediție a Salonului Internațional de Carte „Alma Mater Librorum” a debutat ieri, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, iubitori de carte de toate vârstele și preferințele având ocazia de a intra în contact cu oferta celor 28 de edituri prezente la eveniment, cu autori și  personalități ale vieții culturale și literare.

Cele 28 de edituri participante aduc pentru publicul vizitator sute, poate chiar mii de volume - titluri noi, dar și bestsellere consacrate, iar vizitatorii se pot bucura de reduceri de prețuri la aproape toate standurile, tombole cu premii etc.

Câteva din cele mai importante edituri din România îi aşteaptă și astăzi pe cititorii din Suceava cu standuri atractive, în corpul A al Universității, în programul de astăzi figurând și numeroase evenimente, lansări, prezentări, etc.

Printre momentele de forţă ale Salonului Internaţional de Carte amintim lansările celor doi oaspeţi speciali, profesorul universitar dr. Andrei Marga şi scriitorul-jurnalist Stelian Tănase.

 

„USV este singura universitate care organizează un astfel de salon”

În deschiderea salonului, prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, coordonator al Bibliotecii USV, organizator al evenimentului, a menționat că „un salon de carte organizat de o universitate și găzduit de aceasta nu este foarte obișnuit, Suceava fiind singura universitate care organizează un astfel de salon. Pentru asta am avut nevoie de câteva ingrediente importante, absolut necesare. În primul rând  (...) o echipă puternică de inițiatori care a generat acest eveniment, reprezentați de rectorul interimar Mihai Dimian, de ministrul Educației Valentin Popa, de prorectorul Mircea A. Diaconu. Pentru ca manifestarea să poată avea loc era nevoie și de o echipă puternică, recunoscută, care să contureze profilul acestui salon de carte. Această echipă s-a regăsit în cadrul Bibliotecii Academice, o bibliotecă puternică cu un colectiv recunoscut”. Printre elementele indispensabile care au făcut posibilă această manifestare, Sanda Maria Ardeleanu a mai amintit de infrastructura Universității, comunitatea locală și nu în ultimul rând prietenii universității.

„Cartea revine la modă, cei care au crezut că internetul a omorât cartea au surpriza ca la saloanele de gen din România, publicul iubitor de carte, care investește, să fie din ce în ce mai mare”, a mai completat Ardeleanu.

La rândul său, rectorul interimar, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a evidențiat evoluția dimensiunii salonului, la prima ediție fiind prezente 6 - 7 case editoriale.

„Rolul acestui salon de carte este de a motiva studenții, sucevenii, să citească. Constatăm faptul că cititul a scăzut semnificativ în ultimii ani și divertismentul general ocupă tot mai mult din locul destinat educației. Trebuie să ieșim din cadrul formal și să oferim alte căi de acces către lectură tinerilor noștri. Motivația tinerilor pentru studiu trebuie să se schimbe și încercăm să contribuim la asta”, a spus Dimian.

Acesta a adăugat că Universitatea a semnat recent un contract de achiziții pentru baze de date internaționale, care oferă acces la mai mult de jumătate din revistele științifice ale lumii - reviste de top, peste un milion și jumătate de la Editura Elsevier, iar la aceasta se adaugă și altele, 200.000 de cărți în format electronic etc.

Prorectorul Mircea A. Diaconu a arătat că nu este atât de sceptic în ceea ce privește locul lecturii în viața tinerilor.

„Dacă ne întrebăm câți citeam acum 100 de ani, dacă ne amintim că alfabetizarea s-a produs în anii comunismului, e o problemă într-adevăr, dar nu trebuie să fim speriați de invazia internetului, un instrument de lucru extraordinar până la urmă, față de care trebuie să avem și spirit critic, de selecție. Nu aș fi nici atât de sceptic în legătură cu ceea ce fac tinerii, sigur nu toți vor citi literatură sau cărți de o anumită factură, dar important e ca fiecare să citească acele cărți care să-l ajute să devină, să-și caute identitatea”, a arătat Diaconu.

Organizatori și parteneri, reprezentanți ai autorităților locale și județene au adresat câte un cuvânt de bun venit invitaților și vizitatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întâlnire a iubitorilor de lectură cu autori și edituri, la a V-a ediție a Salonului Internațional de Carte.
 Vizualizări articol: 1947 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Întâlnire a iubitorilor de lectură cu autori și edituri, la a V-a ediție a Salonului Internațional de Carte2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fasole făcăluită sau bătută – versiunea cu afumătură Minunată este fasolea bătută pregătită în versiunea sa de post, dar în această variantă este de-a dreptul irezistibilă… Secretul este să o pregătim numai din boabe uscate, nu din cele gata fierte în conservă. Durează mai... Citeşte