Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2014 - Anul XIX, nr. 194 (5703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Prima ediţie

Parada portului popular şi deschiderea Festivalului-Concurs Interjudeţean de Folclor Bucovinean „Friedrich Schwartz”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima ediţie a Festivalului-Concurs Interjudeţean de Folclor Bucovinean „Friedrich Schwartz”, manifestare organizată de Asociaţia Culturală „Friedrich Schwartz” împreună cu Consiliul Judeţean Suceava, Primăria municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava şi Centrul Cultural Bucovina, având ca parteneri Asociaţia Culturală „Bucovina” Lisabona, Asociaţia Culturală „Ardealul” Harghita, Asociaţia Radio Viena, Asociaţia Centrul Cultural Româno-Austriac „Unirea” Austria, Asociaţia Culturală Română Anglia şi Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava, a debutat ieri cu o frumoasă paradă a portului popular pe traseul parcul Universităţii „Ştefan cel Mare” - Casa de Cultură Suceava.

 

Festivalul are ca scop promovarea şi valorificarea folclorului coregrafic şi muzical în formă autentică

Dedicat maestrului coregraf Friedrich Schwartz (1936-2005), care şi-a petrecut întreaga viaţă promovând dansurile populare din această zonă, festivalul-concurs, care are ca scop promovarea şi valorificarea folclorului coregrafic şi muzical în formă autentică, se adresează formaţiilor de jocuri populare şi soliştilor vocali din Bucovina, din zonele limitrofe şi din zonele partenere ale organizatorilor.

Festivalul, iniţiat de fiul maestrului, naistul şi dirijorul Ovidiu Şvarţ, coordonatorul Ansamblului „Rapsodia Bucovinei” şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Friedrich Schwartz”, se desfăşoară pe două secţiuni: Jocuri populare (la care participă formaţii care au în repertoriu jocuri specifice comunităţii sau zonei pe care o reprezintă) şi Solişti vocali (grupaţi pe categorii de vârstă).

 

Parada portului popular a aliniat într-un alai sărbătoresc formaţiile concurente şi ansamblurile folclorice invitate la festival

Parada portului popular, desfăşurată pe traseul parcul Universităţii „Ştefan cel Mare” - Casa de Cultură Suceava, a aliniat într-un alai sărbătoresc formaţiile concurente şi ansamblurile folclorice invitate la festival.

Parada, cu steagul tricolor frunte, în desfăşurarea căreia fiecare formaţie se identifica printr-o pancartă şi prin portul tradiţional specific zonei de provenienţă, a fost însoţită de poliţişti şi jandarmi care au dirijat traficul şi au supravegheat coloana.

Cu cântec şi bătăi din palme în ritmul muzicii, membrii ansamblurilor din judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Maramureş şi Suceava, păstrând integritatea grupurilor, au străbătut oraşul până pe platoul din faţa Casei de Cultură Suceava.

 

„Ceva din suflet şi pentru suflet” în memoria maestrului coregraf Friedrich Schwartz

La deschiderea festivalului, care din cauza ploii a avut loc în sala mare a Casei de Cultură, Ovidiu Şvarţ a spus că şi-a dorit să facă „ceva din suflet şi pentru suflet” în memoria tatălui său, subliniind faptul că pentru această ediţie de debut au fost aleşi şi selectaţi, cu multă responsabilitate, solişti şi ansambluri care să aducă o notă de autenticitate şi care merită să fie promovaţi.

Adresând participanţilor salutul de bun venit, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Ilie Niţă l-a felicitat pe iniţiatorul festivalului şi le-a urat succes concurenţilor.

Prezentat de consultantul artistic Gabriela Teişanu, de la Centrul Cultural Bucovina, festivalul şi-a început desfăşurarea.

Ansamblurile şi soliştii au intrat în concurs, după care au avut loc o serie de recitaluri susţinute de solişti consacraţi şi de ansamblurile invitate.

Astăzi va fi cunoscută decizia juriului, vor fi acordate premiile şi va avea loc Gala laureaţilor.

 

Friedrich Schwartz, un nume preţuit şi respectat de toţi cei care l-au cunoscut

Friedrich Schwartz (cu numele în documentele oficiale Şvarţ - după transcrierea fonetică) a fost unul dintre meseriaşii care au pus bazele Cooperativei Meşteşugăreşti „Nikos Beloiannis” din Suceava, unde şi-a început cariera de dansator şi coregraf. A activat ca amator în formaţia de dansuri a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, apoi a contribuit la înfiinţarea ansamblului meşteşugarilor „Ciobănaşul”, de unde a trecut la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”. Talentul şi experienţa l-au consacrat ca instructor şi ca maestru coregraf la formaţiile de dansuri de la Şcoala Populară de Artă Suceava şi la ansamblul studenţesc „Arcanul”.

A obţinut, împreună cu dansatorii săi, nenumărate premii la manifestări de prestigiu şi a avut un nume preţuit şi respectat de toţi cei care l-au cunoscut. Într-o „Istorie a coregrafiei româneşti”, la care lucra în ultimii ani de viaţă, avea ca motto următoarele versuri: „Haru-i de la Dumnezeu / Dar să vreau să fac şi eu. / Că degeaba-i har cu carul / Dacă te mână cu parul. / Iară eu har am avut / Şi l-am dat cât am putut / Dar acum te las pe tine / Ca să faci poate mai bine!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parada portului popular şi deschiderea Festivalului-Concurs Interjudeţean de Folclor Bucovinean „Friedrich Schwartz”.
 Vizualizări articol: 1311 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Parada portului popular şi deschiderea Festivalului-Concurs Interjudeţean de Folclor Bucovinean „Friedrich Schwartz”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei