Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 aug 2012 - Anul XVII, nr. 201 (5106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de pictură

„Van Gogh de România”, pe simeze daneze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Artistul plastic dornean David Croitor, membru al Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), s-a întors recent din Danemarca, unde etalează o expoziţie de pictură care se bucură de aprecierea publicului danez.

 

Expoziţia „Scene din România”, la Liza’s Gallery

David Croitor, care, la începutul acestui an, cu prilejul aniversării „Anului 80 al Artelor Plastice Bucovinene”, a fost onorat de Consiliul Judeţean Suceava (la propunerea Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina) cu Premiul „Pictorul Anului”, prezintă, în intervalul 28 iulie - 30 august, la Liza’s Gallery din centrul oraşului danez Stege (Insula Mon / Danemarca), sub genericul „Scene din România”, un număr de 25 de lucrări în ulei.

Invitat să expună în Danemarca în cadrul unui proiect al Liza’s Gallery, ai cărei proprietari şi curatori sunt Rupert Sutton şi Liza Krugermeier, proiect care vizează o succesiune de expoziţii personale ale unor artişti din mai multe ţări (România, Grecia, Italia, Franţa, Lituania, Norvegia, Chile, SUA...), David Croitor a reprezentat România şi Bucovina cu peisaje, flori şi naturi statice executate în maniera care l-a consacrat.

 

La vernisaj a participat ambasadorul României în Danemarca, Ex. Sa Viorel Ardeleanu

Timp de o săptămână, David Croitor, care a fost oaspetele danezilor, a vizitat localitatea Stege, Insula Mon, precum şi alte insule învecinate.

La vernisajul expoziţiei personale a avut surpriza de a fi prezentat ambasadorului României în Danemarca, Ex. Sa Viorel Ardeleanu, care a venit împreună cu soţia.

Într-o localitate cu circa 4.000 de locuitori (care se află pe o insulă la aproximativ 100 km distanţă de Copenhaga), pe parcursul zilei de vernisaj au intrat cca. 120 de vizitatori. Lunar, expoziţiile prezentate la Liza’s Gallery atrag peste 1.500 de iubitori de artă. Ziarele locale au acordat o atenţie deosebită evenimentului, fiind foarte interesate de artistul român pe care, în caietul de expoziţie, vizitatorii care şi-au scris impresiile l-au numit, pentru cromatica vie şi optimistă a lucrărilor, „Van Gogh de România”.

 

Stânca de cretă de pe Insula Mon

David Croitor, aşa cum scrie criticul de artă Valentin Ciucă în textul introductiv al catalogului personal intitulat „Anotimpuri interioare”, „a deprins rigorile armoniei cromatice ale organizării spaţiului grafic, laolaltă cu ideea că natura nu trebuie bruscată, dar nici exaltată printr-un decorativism ocazional” de la maestrul sucevean Dimitrie Loghin.

Geolog de formaţie, a renunţat la profesie şi s-a dedicat exclusiv carierei artistice. „Poezia spaţiului bucovinean - spune Valentin Ciucă - inefabilul anotimpurilor în rotirea lor miraculoasă, arhitectura caselor risipite pe Obcine, oamenii care animă totul au devenit motive de reflecţie şi emoţie, dar şi de exprimare plastică”.

Abia reîntors din Danemarca, David Croitor şi-a aşternut impresiile vizuale pe câteva pânze. Una dintre acestea prezintă stânca de cretă de pe Insula Mon (Mons-Klint), care atrage anual peste un milion de turişti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Van Gogh de România”, pe simeze daneze.
 Vizualizări articol: 2268 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
„Van Gogh de România”, pe simeze daneze4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei