Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 apr 2012 - Anul XVII, nr. 87 (4992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Centenar cu lansare de carte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Sub genericul „Centenarul omului cu 5 condamnări la moarte”, Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, „Monitorul de Suceava” şi Grupul Editorial „Muşatinii” au organizat miercuri, în Sala de Arte „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene, o manifestare de celebrare a scriitorului bucovinean George Ungureanu, prin lansarea unui volum tipărit cu prilejul aniversării vârstei centenare.

 

Un “înzestrat mărturisitor al încrâncenării vremurilor”

Evenimentul, care, aşa cum a spus vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie, a constituit “o prefaţă a marii manifestări aniversare” programată să aibă loc în ziua următoare la Câmpulung Moldovenesc, a constituit un omagiu adus (în lipsa sărbătoritului, care şi-a cruţat energia pentru întâlnirea cu cititorii de la Casa de Cultură din localitatea de domiciliu) unui scriitor care a biruit timpul, supravieţuind anilor grei de temniţă în care s-au convertit nu mai puţin de cinci condamnări la moarte.

George Ungureanu (care s-a născut în anul în care s-a scufundat Titanicul), “ctitor de memorie, de cărţi, de biserici şi troiţe”, cum scrie Ion Drăguşanul în cuvântul introductiv al cărţii intitulate “Păţania lui Somnorilă” (“un poem în zece cânturi compus în celula condamnaţilor la moarte, o adevărată istorie ieroglifică a românilor sub bolşevism ilustrată de alt martir al spiritualitaţii româneşti din Bucovina, Radu Bercea”), a ajuns la această vârstă ca “înzestrat mărturisitor al încrâncenării vremurilor”.

 

“E firesc să-i pomenim pe martiri în Săptămâna Mare”

Manifestarea de la Suceava, care a debutat cu un “Cântec pentru George Ungureanu”, interpretat de Vasile Purice (Semnal M) şi Andi Drăguşanul (Toy Machines), care au asigurat secvenţa muzicală a evenimentului, piesă care-i are ca autori pe Drăguşanul senior & junior, le-a oferit organizatorilor prilejul să cinstească şi memoria altor martiri bucovineni (Ion Grămadă, Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară, Ion Nistor, Traian Brăileanu…), pentru că, aşa cum a spus Ion Drăguşanul, “e firesc să-i pomenim pe martiri în Săptămâna Mare”.

Martiri dintre care câţiva sunt încă trăitori printre noi, dovadă vie, cum a subliniat graficianul Mihai Pînzaru PIM, că “au ştiut să treacă prin vremuri grele fără să-şi piardă echilibrul”. Echilibru pe care şi l-au păstrat prin credinţă pentru că - spune George Ungureanu - “omului i se dă, la naştere, un înger păzitor; dacă nu se desparte de el va fi purtat pe calea liniştii, a binelui”. “Eu - mărturiseşte în continuare venerabilul scriitor - îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a avut în grija Sa şi, în momentele cruciale, m-a apărat de pericole, dăruindu-mi sănătate şi ani mulţi de viaţă”.

 

Un “poem alegoric”, care “place la o primă lectură şi îngândurează după aceea”

Despre cartea lansată miercuri la Suceava, Ion Drăguşanul (unul dintre redactorii de carte - celălalt fiind prof. Horaţiu Stamatin - care s-a îngrijit de publicarea volumului) spune că “a fost concepută cu mulţi ani în urmă în gând”, fiind “zâmislită în temniţa condamnaţilor la moarte”.

Un “poem alegoric”, care “place la o primă lectură şi îngândurează după aceea”. “Pentru îngândurările fertile şi necesare de după - scrie Ion Drăguşanul în finalul textului introductiv intitulat <O carte pentru copii sau o istorie ieroglifică> - deschideţi fereastra şi doar priviţi în contemporaneitatea generaţiilor care suntem”.

O carte care ascunde într-un poem ce pare a fi dedicat copiilor, cum a remarcat poetul Mihai Sultana Vicol, “o enigmă, o parabolă şi un adevăr de nezdruncinat”.

O manifestare care s-a încheiat cu urări de “La mulţi ani” pentru scriitorul omagiat, urări ce-i vor fi trasmise în direct la aniversarea de la Câmpulung Moldovenesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centenar cu lansare de carte.
 Vizualizări articol: 1068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Centenar cu lansare de carte5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei