Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 feb 2012 - Anul XVII, nr. 29 (4934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

„Iată expresionismul arhetipal!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul vizual sucevean Constantin Severin etalează în aceste zile, în saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la parterul Muzeului de Istorie din municipiul Suceava, o expoziţie retrospectivă care cuprinde 33 de lucrări în ulei (25 de tablouri şi o instalaţie din colecţia sa personală şi şapte lucrări din patrimoniul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor), care se circumscriu expresionismului arhetipal, curent pe care l-a iniţiat, cu câţiva ani în urmă, în arta contemporană.

 

Premiul „Opera Omnia” conferit de Consiliul Judeţean Suceava.

Expoziţia, vernisată în ultima zi a lunii ianuarie a.c. cu prilejul sărbătoririi „Anului 80 al Artelor Plastice Bucovinene” (aniversarea a opt decenii de la înfiinţarea, la Cernăuţi, la data de 31 ianuarie 1932, a Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina), readuce pe simezele sucevene o parte din lucrările prezentate sub genericul „Text şi Timp”, expoziţia cu care Constantin Severin a debutat ca artist vizual în toamna anului 2004 impunând expresionismul arhetipal (concept pe care l-a teoretizat şi l-a materializat în arta plastică - despre care susţine că „îşi găseşte locul între cele două paradigme contemporane, figurativul şi abstractul”), precum şi lucrări realizate ulterior.
Momentul aniversar al artelor plastice bucovinene i-a adus lui Constantin Severin Premiul „Opera Omnia” conferit de Consiliul Judeţean Suceava.

 

„Rigoare şi mister, matematică şi lirism, simplitate şi paradox”

Constantin Severin, pe care graficianul Mihai Pînzaru PIM l-a prezentat ca fiind „unul dintre oamenii de cultură cu mare disponibilitate artistică”, un creator care „are toate atributele unui poet modern important, dar care a trecut la pictură”, propune prin expresionismul arhetipal un nou concept care descrie o “realitate artistică imemorială”, „o artă suspendată între real şi imaginar”, care „necesită în egală măsură rigoare şi mister, matematică şi lirism, simplitate şi paradox”.
Fascinat de puterea acestei formule de expresie plastică, poetul şi criticul de artă George A. Stroia, redactorul-şef al revistei „Armonii culturale”, care a fost prezent la vernisaj, remarcă în pictura lui Constantin Severin „o fericită asociere de viziuni şi efecte, de concepte şi simboluri, care fac din arta sa o flacără vie ce arde cu strălucirea unei stele”.

 

Frida Kahlo surâde dureros, ţinând în mână o statuetă arhetipală

Alăturând lucrărilor din ciclul „Text şi Timp” şi celor din seria „Suceava mea arhetipală” câteva piese noi, „Putna în oglindă” şi „Voroneţ” (care completează seria lucrărilor cu lăcaşuri de cult din colecţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor), Constantin Severin ne confruntă cu vitalitatea cromatică exuberantă a unor vizualizări definitorii pentru conceptul său artistic.
Pe lângă un „Autoportret cu înger păzitor” şi câteva lucrări cu trimiteri exotice la teritoriile explorate de Paul Gauguin  („Ritmuri sălbatice”, „Teha Amana”, „Copilul lui Gauguin”), Constantin Severin expune lucrarea intitulată „Iată expresionismul arhetipal!”.
Frida Kahlo (1907 - 1954), artista mexicană care şi-a transformat suferinţa fizică şi morală în sursă de inspiraţie pentru pictură, surâde dureros, ţinând în mână o statuetă arhetipală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Iată expresionismul arhetipal!”.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
„Iată expresionismul arhetipal!”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei