Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 mar 2011 - Anul XVI, nr. 66 (4664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Ziua Internaţională a Francofoniei

Theodor Paleologu, la sărbătoarea limbii franceze de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a avut loc ieri, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Internaţionale a Francofoniei, conferinţa cu genericul „La Francophonie, restons dedans!”, susţinută de Theodor Paleologu.

 

Suceava, „un ţinut francofon şi francofil de excepţie”

Eseistul, diplomatul, omul de cultură şi omul politic Theodor Paleologu, fost ambasador al României la Copenhaga (Danemarca) şi Reykjavik (Islanda) şi fost ministru al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a fost ieri oaspetele de seamă al Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, pentru a aduce, aşa cum a spus în deschiderea întâlnirii dr. Alis Niculică, „un omagiu limbii franceze”.

Subliniind faptul că Suceava este „un ţinut francofon şi francofil de excepţie”, deputatul prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, care a accentuat că universitatea suceveană este „purtătoarea făcliei aprinse a francofoniei” în această zonă, a conturat un portret al invitatului, cunoscător al mai multor limbi, dar pentru care franceza constituie „limba studiilor sale, limba în care şi-a regăsit precizia intelectuală”.

 

„Persistenţa paradoxală” a limbii franceze în spaţiul românesc

Theodor Paleologu (care a venit însoţit discret de prinţesa Eleonore a Danemarcei), purtătorul, aşa cum a remarcat Sanda-Maria Ardeleanu, „al unui nume cu tradiţie culturală, căruia i-a adăugat o carieră diplomatică de excepţie”, şi-a susţinut prelegerea în limba franceză oferind asistenţei un discurs în care omagiul francofoniei, susţinut de buna cunoaştere a limbii şi de experienţa sa de ambasador, a vizat aspecte interesante, de la „utilitatea diplomatică” a limbii franceze, la influenţa şi „persistenţa paradoxală” a acesteia în spaţiul românesc.

Un discurs cu inserţii confesive, cu evocarea figurii tatălui său, diplomatul,  scriitorul şi criticul literar Alexandru Paleologu, o pledoarie pentru cunoaşterea limbii franceze care, fiind „o realitate vie” în societatea românească, „trebuie transformată într-un avantaj”.

*

Un discurs apreciat de Sanda-Maria Ardeleanu ca fiind „provocator”, un discurs care cerea „replici şi intervenţii”, căruia i-a urmat o discuţie cu participanţii pe diverse teme de interes.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Theodor Paleologu, la sărbătoarea limbii franceze de la Suceava.
 Vizualizări articol: 1031 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Theodor Paleologu, la sărbătoarea limbii franceze de la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei