Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 oct 2010 - Anul XV, nr. 252 (4543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

”Sub semnul paradoxului cotidian” – un puzzle realistic al societăţii româneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manifestările dedicate aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni au continuat şi sâmbătă, 23 octombrie. Evenimentul cel mai important al zilei a fost lansarea cărţii „Sub semnul paradoxului cotidian”, aparţinând  unui fost absolvent, Daniel Şandru.

 

Texte care reflectă întru totul ceea ce se întâmplă în societatea de azi

Vădit emoţionat de reîntoarcerea la liceul din adolescenţă şi întâlnirea cu profesorii şi colegii de liceu, conf.univ.dr. Daniel Şandru, actualmente cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, le-a oferit celor prezenţi la lansare o culegere de texte care reflectă întru totul ceea ce se întâmplă în societatea de azi. Textele au fost publicate din 2007 până în prezent în câteva cotidiene şi reviste ieşene. În funcţie de subiectele abordate în texte, volumul este împărţit în trei secţiuni, fiecare dintre acestea referindu-se la un anumit tip de paradoxuri.

Este vorba, mai întâi, despre paradoxuri sociale, dintre care cel mai vizibil este cel al unei Românii integrate, formal, în Europa, dar care se află încă mental, structural şi instituţional în pre-modernitate.

Urmează apoi paradoxurile politico – electorale, de la cel al inexistenţei unei clare poziţionări ideologice a partidelor româneşti, trecând prin cel al promovării incompetenţilor dovediţi şi ajungând până la acela al replicării şi perpetuării schemelor mentale şi atitudinale ale vechilor nomenclaturişti de către noua generaţie de politiceni. Paradoxurile intelectuale pleacă de la acela al existenţei unei drepte politice şi până la încercările de justificare intelectuală a diferitelor forme de derapaj politic. 

 

Fotografiile lui Doru Halip transpun ideile în imagini

Fiecare text este însoţit de o fotografie realizată de fostul student al lui Daniel Şandru, suceveanul Doru Halip. Aşa cum a precizat autorul cărţii, în multe situaţii fotografiile realizate de Doru Halip au reuşit mult mai bine să exprime ceea ce Daniel Şandru a gândit pe un anumit subiect, dar nu a reuşit să transpună ideile în texte aşa cum şi-ar fi dorit.

Prezent la eveniment, scriitorul şi jurnalistul Liviu Antonesei, cel care a scris prefaţa cărţii „Sub semnul paradoxului cotidian”,i-a amintit autorului de perioada rebelă pe care a trăit-o la acest liceu şi, în acelaşi timp, a prezentat fălticenenilor penultima apariţie editorială a lui Daniel Şandru, „Reinventarea ideologiei”.

„Daniel Şandru se remarcă, spre deosebire de alţi scriitori, prin faptul că nu este un cititor obedient al teoriilor, el îşi poate formula propriul său punct de vedere. Eu am asistat la multe susţineri de doctorat, însă majoritatea sunt compilaţii. Teza lui Daniel Şandru <Reinventarea ideologiei> şi cartea sa întră în categoria celor 10% - teze adevărate”, a declarat scriitorul cu privire la cartea lui Daniel Şandru, „Reinventarea Ideologiei”.

Prezent la lansare, preşedintele Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, conf. univ. dr. Sorin Bocancea,l-a felicitat pe autorul cărţii pentru unghiul de abordare. „Daniel Şandru ne minte în această carte când spune că a încercat să fie detaşat de textele scrise. Minte, pentru că el este tipul intelectualului care se implică în probleme publice Şi creează curente de opinie. Îl felicit pentru această carte şi sunt sigur că va mai scoate şi alte cărţi, despre care va spune acelaşi lucru: sunt detaşat”, a spus conf.univ.dr. Sorin Bocancea.

 

„Sub semnul paradoxului cotidian”, ”un manual al bunului jurnalist”

Aşa a catalogat criticul literar, conf. univ. dr. Antonio Patraş, de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iaşi, ultima carte a lui Daniel Şandru. „Cele două cărţi sunt scrise în registre stilistice diferite, dar totuşi nu sunt diferite, ceea ce face din Daniel Şandru un scriitor foarte bun, un intelectual cu simţul cuvântului. <Reinventarea ideologiei> este o  carte singulară, iar cealaltă un manual al bunului jurnalist. Daniel surprinde paradoxurile vieţii cu un ochi foarte viu”, a declarat conf. univ. dr. Antonio Patraş.

 

Noile semne de identitate naţională, sacoşa de rafie, pantalonii Dolce & Gabana, maneaua sau berea Perroni

Decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice de la Universitatea ”Al. I. Cuza”, prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, a subliniat un alt aspect foarte important al acestei cărţi, şi anume modul perfect în care textele se completează cu fotografiile, care îi aparţin artistului/fotograf Doru Halip.

„Cartea de faţă surprinde foarte bine personajul ocult numit România, un personaj foarte bine ascuns, prin intermediul paradoxului folosit de autor. De asemenea, Daniel propune prin cartea sa şi noile semne de identitate naţională, cum ar fi sacoşa de rafie, pantalonii Dolce & Gabana, maneaua sau berea Perroni. Daniel Şandru ştie să scrie şi să facă jurnalism”, a mai subliniat Nicu Gavriluţă.

Daniel Şandru le-a mărturisit celor prezenţi că a avut o cu totul altă intenţie atunci când s-a hotărât să publice această carte, dar că, prin observaţiile prietenilor săi, a descoperit unele noi.

 

„Opera Omnia” a savantului Petre Andrei, donată Colegiului Nicu Gane

În final, Daniel Şandru a donat, din partea Senatului Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Colegiului Naţional ”Nicu Gane” din Fălticeni, un set din „Opera Omnia” a savantului Petre Andrei, în variantă bilingvă, ca semn de recunoaştere al prestigiului dobândit de instituţia fălticeneană de învăţământ.

Prof. Cristina Nechifor, directoarea colegiului, s-a declarat onorată de alegerea pe care Daniel Şandru a făcut-o, de a-şi lansa cartea la Fălticeni, în zilele când se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea instituţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Sub semnul paradoxului cotidian” – un puzzle realistic al societăţii româneşti.
 Vizualizări articol: 1759 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
”Sub semnul paradoxului cotidian” – un puzzle realistic al societăţii româneşti5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei