Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 iul 2010 - Anul XV, nr. 165 (4456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Zidul înflorit

Pădurea din stradă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La extremitatea nordică a Sucevei, la marginea ansamblului de locuinţe Cartodrom, a apărut... o pădure în stradă.

 

Unul dintre viitoarele repere vizuale ale urbei

Artistul plastic sucevean Dan Cornel realizează o lucrare de pictură parietală exterioară (pe un zid cu lungimea de circa 20 de metri şi înălţimea de aproximativ 3 metri) care va fi, cu siguranţă, unul dintre viitoarele repere vizuale ale urbei.

Pe întreaga suprafaţă exterioară a zidului Terasei „Doi Brazi” (sau terasa lui Americanu’, cum îi spun clienţii patronului Nicolae Bujorean, nu doar pentru că alături de drapelul românesc arborează la intrare steagul SUA, ci şi pentru că a lucrat o vreme dincolo de ocean) a răsărit o pădure înverzită cu copaci înfloriţi, cu păsări măiestre şi fluturi multicolori zburând printre flori, o feerie pictată cu suflet de artist şi poet de dascălul de educaţie plastică de la Şcoala generală cu clasele I - VIII, din comuna suceveană Satu Mare.

 

Un gest pornit din pasiune şi o demonstraţie de virtuozitate artistică

Dan Cornel, care nu este la prima lucrare de acest fel (a mai executat picturi murale de dimensiuni mari la Babadag, în Harghita, sau, mai aproape de noi şi lesne de văzut, la Dorneşti, unde a pictat holul Ateneului Cultural din comună, realizând o lucrare extinsă pe o suprafaţă de circa 30 m. p. cu genericul „Ploaia de stele”) pictează din plăcere şi din dorinţa de a lăsa ceva în urma lui.

„Lucrarea aceasta - spune el arătându-mi cu coada pensulei zidul înflorit - va ţine o sută de ani!”.

Pictura nu face obiectul unui contract sau a unei înţelegeri care să-i aducă câştiguri pecuniare, ci este doar un gest pornit din pasiune şi o demonstraţie de virtuozitate artistică.

 

„Am vrut să fac o lucrare civică, de care să se bucure cât mai mulţi oameni”

Nici n-a fost un lucru premeditat, ci a apărut spontan şi, fără prea multă discuţie, a trecut de îndată la treabă.

„Ideea - mărturiseşte Dan Cornel - mi-a venit când am văzut zidul şi i-am spus patronului terasei să mi-l dea să-l pictez! Am vrut să fac o lucrare civică, o lucrare pentru mii de ochi, de care să se bucure cât mai mulţi oameni”.

Americanu’ a procurat imediat culorile („culori de ulei bune, din Germania”) şi, aşa cum subliniază Dan Cornel, „m-a lăsat să fac ce vreau eu”.

Nici măcar nu i-a prezentat beneficiarului o schiţă, ci a conceput compoziţia desenând-o direct pe zid (după ce a aplicat un grund care constituie secretul său profesional) şi a purces la lucru.

 

„Asta-i bucuria mea!”

Suprafaţa pictată de Dan Cornel este o combinaţie vizuală de anotimpuri (nu o succesiune a acestora), o suprapunere de simboluri şi interpretări.

Având la bază relieful vălurit al Obcinilor Bucovinei, lucrarea, în care fiecare coroană de arbore este un adevărat univers survolat de păsări şi fluturi, este aidoma unui covor tradiţional punctat pe alocuri de florile verii, de frunzele toamnei şi de fulgii de nea.

Aşezat pe un scăunel de copil, Dan Cornel face pe alocuri, cu pensula, intervenţii cu culoare.

„Acum sunt la detalii - spune el - şi urmează să trasez liniile care vor scoate în evidenţă câmpurile de culoare. Asta-i bucuria mea! Decât să stau în vacanţă şi să mă uit la televizor, mai bine pictez!”.

 

„O mulţime de copii vor deschide ferestrele şi se vor uita la pădurea asta!”

Dan Cornel îmi arată blocul cu şase etaje de vizavi, în care încă nu s-au mutat locatarii. „O mulţime de copii - spune el zâmbitor - vor deschide ferestrele şi se vor uita la pădurea asta!”.

Spune că aproape în fiecare dimineaţă „o mămică vine cu o fetiţă, Ani”, care îl ajută să picteze. „E o găluşcă mică, îi dau lucruri simple să facă şi se bucură nespus că o las să coloreze cu pensula!”.

Pictura parietală, la care lucrează de trei săptămâni (în care mai mult a plouat), va fi vernisată în aer liber în luna septembrie.

Tot în septembrie, Dan Cornel va împlini vârsta de 62 de ani şi-şi propune să deschidă, în interiorul terasei, o expoziţie de grafică cu lucrări inspirate din versurile poeţilor bucovineni.

Până atunci, pădurea din stradă mai trebuie să „crească”, pentru că s-a mai construit o porţiune de zid.

 

 

Personaje din basme şi din filmele de animaţie

Dan Cornel mai are o solicitare de la un vecin, care are gardul zidit al vilei în continuarea zidului pictat al Terasei „Doi Brazi”.

“Vrea să continui pictura şi pe zidul lui”, spune el, subliniind însă că nu doreşte să fie o „continuitate monotonă”, care să se repete cu aceleaşi elemente picturale.

“M-am gândit deja ce să fac -  spune Dan Cornel - şi ca să nu fie o ruptură între ceea ce am făcut până acum şi ceea ce voi picta în continuare voi picta pădurea, dar o voi popula cu personaje din basme şi din filmele de animaţie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pădurea din stradă.
 Vizualizări articol: 1552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Pădurea din stradă3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei