Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 feb 2010 - Anul XV, nr. 42 (4333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie documentară

„Casa bucovineană”, o zestre care dispare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Galeria „Bucovina” din incinta Palatului Administrativ (imobil în care funcţionează Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava) găzduieşte începând de ieri expoziţia documentară a artistului fotograf Victor T. Rusu, cu genericul „Casa bucovineană”.

 

„Prima filă dintr-un proiect mai amplu”

 

Expoziţia, organizată de Centrul Cultural Bucovina, etalează o sută de fotografii (în nuanţe sepia) înrămate şi protejate sub sticlă, care prezintă case şi acareturi gospodăreşti din arealul bucovinean, din zona de şes Rădăuţi.

Aşa cum a spus la vernisaj directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, Călin Brăteanu, expoziţia reprezintă „doar prima filă dintr-un proiect mai amplu”, care vizează realizarea de imagini document (cu case specifice fiecărei zone şi fiecărei etnii din perimetrul bucovinean), proiect care se circumscrie, la rândul său, unui alt proiect de anvergură: realizarea monografiei etnografice a Bucovinei.

 

„SOS, case din Bucovina!”

 

Prezentată de etnograful şi etnologul Elvira Romaniuc, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, expoziţia atrage atenţia asupra unor case de patrimoniu, care sunt ameninţate treptat să dispară pentru a face loc unor „monstruozităţi contemporane”.

O expoziţie care, aşa cum a subliniat ea, ar fi putut să poarte genericul „SOS, case din Bucovina!”, case construite din lemn, pe care timpul îşi aşterne tot mai vizibil amprenta, dar pe care şi oamenii le transformă, mutilându-le.

Exista altădată, aşa cum a accentuat ea, când ţăranul trăia în înfrăţire cu natura, „o adevărată înţelepciune în alegerea lemnului pentru casă”, se săvârşea un ritual din momentul în care casa era ridicată şi până când aceasta era sfinţită de preot.

 

„Case care mor”

În momentul acesta, aşa cum a spus Elvira Romaniuc, „sunt case care mor”, „muzeele etnografice nu mai au capacitatea să le salveze”, iar mulţi particulari, care le cumpără şi le transformă în case de vacanţă, le mută uneori din locul lor şi recurg la intervenţii în reconstrucţie fără sfatul şi supervizarea unui asistent de specialitate.

„Este o zestre care dispare”, a atras atenţia Elvira Romaniuc subliniind faptul că aceste case „sunt actele noastre de identitate”.

 

„Valori deosebite”

Valentin Moscaliuc, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Fotografi din Bucovina, a reliefat faptul că a avut prilejul să vadă în alte ţări grija pe care o manifestă comunitatea faţă de astfel de valori ale arhitecturii tradiţionale.

„Valori deosebite”, cum a remarcat prof. Roman Istrati, cum un eveniment cultural deosebit este şi expoziţia lui Victor T. Rusu, eveniment la care, din păcate, deşi se promovează atâtea proiecte care vizează Bucovina, nu au participat reprezentanţi ai administraţiei judeţene, chiar dacă expoziţia este găzduită în sediul unor instituţii administrative reprezentative.

*

O expoziţie în care sunt prezentate doar o parte din fotografiile realizate de autor (100 din peste 400 de imagini), fotografii document între care sunt unele care păstrează doar amintirea unor case care au dispărut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Casa bucovineană”, o zestre care dispare.
 Vizualizări articol: 762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
„Casa bucovineană”, o zestre care dispare4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei