Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 aug 2008 - Anul XIII, nr. 186 (3867)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Începând de luni

Festivalul de Artă Medievală “Ştefan cel Mare” 2008 - Ediţia ORANGE

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul de Artă Medievală “Ştefan cel Mare” 2008 - Ediţia ORANGE, care se va desfăşura la Cetatea de Scaun a Sucevei, în intervalul 11 - 17 august a.c., manifestare organizată de Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina, are deja un program conturat al manifestărilor, pe ore şi locaţii de desfăşurare.

 

Trei zile cu „Apus de soare” şi debutul Festivalului de muzică folk

Festivalul, care a ajuns la cea de-a treia ediţie şi care se desfăşoară pentru prima oară pe parcursul unei întregi săptămâni, va avea primele trei zile dedicate teatrului.

Curtea interioară a cetăţii va deveni scenă pentru susţinerea, de către actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, a piesei „Apus de Soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea (două spectacole pe zi, de la orele 17:00 şi 19:00), piesă care nu s-a mai jucat în cetate din vara anului 1967.

Joi, în cea de-a patra zi a manifestărilor de la Cetatea de Scaun, în acelaşi perimetru al curţii interioare, va debuta, la ora 19:00, primul Festival de muzică folk „La Suceava, în Cetate” (concurs urmat de recitalurile cant-autorilor Mădălina Amon şi Mircea Vintilă), o noapte care se va încheia cu jocuri cu focul realizate de Cavalerii Cetăţilor Bârsei.

 

Parada participanţilor, deschiderea oficială şi atestarea documentară a Cetăţii Sucevei

Vineri, până la ora 16:00, când va avea loc deschiderea oficială a festivalului medieval, se va desfăşura, începând cu ora 10:00, parada participanţilor. Membrii Ordinului Cavalerilor de Transilvania din Hermanstadt (Sibiu) vor executa jonglerii şi acrobaţii pe picioroange, zona Pulberăriei va fi (la ora 13:00), pusă la dispoziţia Companiei de Artă „Studio 24” pentru sceneta „Despre femei şi bărbaţi”, în Camera de gardă va avea loc o „Farsă medievală” şi, tot zona Pulberăriei va mai găzdui scene de luptă, o şcoală de tir şi va oferi cadrul de prezentare a comediei „Iubirile lui Pulcinella”.

După deschiderea oficială de la ora 16:00, în curtea interioară va fi marcat momentul atestării documentare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, după care, în acelaşi perimetru, se va amenaja un atelier de lupte şi va avea loc un turnir.

 

Muzică medievală, spectacole de lupte şi cascadorii şi recitaluri folk

La Pulberărie vor evolua în aceeaşi seară, de la ora 19:30, membrii Ordinului Cavalerilor de Mediaş, la ora 20:10 Grupul „Truverii” va avea un concert de muzică medievală europeană, iar la ora 21:00, sub genericul „Renegatul”, va fi organizat un spectacol cu foc, dans, lupte şi cascadorii, spectacol care se va încheia cu jocuri cu focul şi artificii.

Festivalul de muzică folk va continua şi în noaptea de vineri (dar după ora 22:00, pentru ca la Pulberărie să se încheie spectacolul interactiv „În căutarea Graalului”, organizat de Asociaţia „Gladius Dei” din Sibiu) cu secvenţa de concurs urmată de recitalurile folkiştilor suceveni Mihaela Popescu, Carmen Agoutin, Doina Boghean şi Cornel Angeleescu, noaptea încheindu-se cu jocuri cu focul.

 

Teatru de păpuşi, jonglerii şi acrobaţii pe picioroange şi comedia dell’ arte

Ziua de sâmbătă, 16 august, va debuta în cetate, la ora 9:00, cu spectacolul de teatru de păpuşi „Poveşti de buzunar”, după care, în aceeaşi locaţie a Zidului Alexandru cel Bun, se va deschide un atelier de dansuri medievale.

Spectacolele pentru copii vor continua, la ora 11:00, în curtea interioară a cetăţii,  cu „Fata babei şi fata moşneagului”, iar la ora prânzului, Ordinul Cavalerilor de Transilvania va relua programul cu jonglerii şi acrobaţii pe picioroange din ziua precedentă.

Sibienii de la Asociaţia „Gladius Dei” vor prezenta, în zona Pulberăriei, spectacolul „Răzbunarea” (spectacol medieval cu dans, lupte cu spada şi cascadorii ), iar la ora 14:30 va fi reluată - de către Compania de Artă „Studio 24” Bucureşti - comedia dell’ arte „Iubirile lui Pulcinella”.

 

Din dragoste de Shakespeare, turnir cu cascade, arderea vrăjitoarei şi concurs de supravieţuire în cetate

La ora 16:00, în curtea interioară, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani vor reconstitui scena „Morţii lui Despot Vodă la Suceava”, iar la 17:25 se va juca teatru „Din dragoste de Shakespeare”.

Seara vor continua turnirele cavalereşti, se vor redeschide atelierele de lupă şi vor fi reluate scenele medievale imaginate de Ordinul Cavalerilor de Mediaş. „Truverii” vor cânta din nou în perimetrul adiacent Pulberăriei, iar spectacolul „Renegatul” va fi reluat pentru public.

După turnirul cu cascade „Cavalerul Alb”, din şanţul de apărare al cetăţii, la Festivalul de muzică folk, va avea loc, la ora 22:00, gala laureaţilor, urmată de recitalurile susţinute de Tatiana Stepa şi Grupul „Ţapinarii”.

Tot sâmbătă va fi noaptea „Arderii vrăjitoarei” (ora 24:00) şi a concursului cu premii de supravieţuire în cetate.

 

Nuntă medievală, muzică tradiţională europeană şi final cu foc de artificii

Duminică, 17 august, manifestările vor reîncepe dimineaţa, la ora 9:00, cu aceleaşi „Povestiri de buzunar” ale Teatrului pentru copii şi tineret „Vasilache” din Botoşani, după care vor fi reluate jongleriile şi acrobaţiile în cetate, farsele medievale, turnirele şi „îndeletnicirile cavalereşti” (ora 14:30, în zona Pulberăriei).

Curtea interioară va fi, de data aceasta, scena desfăşurării unei nunţi medievale moldoveneşti, spectacolele cu dans şi lupte ale Cavalerilor de Transilvania vor avea loc din nou, Trupa Arleking şi Teatrul Valah din Giurgiu îşi vor exprima din nou dragostea de Shakespeare, Ordinul Cavalerilor de Mediaş va fi prezent, la ora 19:30, în zona Pulberăriei, iar la ora 20:00, cei care nu vor zăbovi în curtea interioară a cetăţii pentru a revedea turnirul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei, vor putea asista la concertul de muzică medievală şi muzică tradiţională europeană susţinut de membrii Grupului „Truverii”.

Va fi reluat apoi (ora 21:50) spectacolul „Renegatul”, „Cavalerul Alb” va mai putea fi văzut încă o dată în şanţul de apărare al cetăţii, iar festivalul se va încheia înainte de miezul nopţii cu un mare spectacol de artificii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul de Artă Medievală “Ştefan cel Mare” 2008 - Ediţia ORANGE.
 Vizualizări articol: 2288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul de Artă Medievală “Ştefan cel Mare” 2008 - Ediţia ORANGE5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Supravietuire trimis de
( 9 aug 2008, 11:28:18
Dar de casuta mea sub ape nu se aude nimic?
1.1  RE: Supravietuire trimis de
( 9 aug 2008, 12:44:19
se aude,normal ca se aude. e concurs de urinat pe ea si pe tine cu toata familia mortilor mattii.
2.   RUSINE trimis de
( 9 aug 2008, 15:26:31
NU NE TREBUIA FESTIVAL !TARA ARDE SI BABA...face Festival .

ASTA-I MOD DE IMBOGATIRE PT UNII,IAR PROSTII SA PIARDA VREMEA.
3.   Intrebare trimis de
( 9 aug 2008, 16:16:51
Eu n-am avut suficienta rabdare sa citesc tot. Poate cineva inzestrat cu mai multa rabdare sa-mi spuna de ce se cheama editia ORANGE? Urmeaza cumva editia VODAFONE, ZAPP sau COSMOTE? Si daca e asta motivul, o sa am semnal mai bun la telefon? Sau poate se ieftineste convorbirea in perioada festivalului....
4.   Festival ul .. conteaZA trimis de
( 9 aug 2008, 18:04:31
Tara arde si Consiliul judetean etc.co au fluturi in cap.In loc de bani pentru sinistrati,acestea se duc pe apa Sucevei la comaqnda aviartului.
5.   DOMNULE FLUTUR trimis de
( 9 aug 2008, 18:54:50
Poate aveti grija de Parpanghel de la muzeu ca doar de farse si jonglerii pesediste e bun
6.   Cultura trimis de
( 9 aug 2008, 23:14:03
imi pare rau ca cei ce au trimis mesaje inaintea mea nu au inetels faptul ca avem nevoie si de cultura...si ca astfel de evenimente nu sunt suficient de dese la suceava si de aceea trebuie savurate pe din plin...acest festival a inceput sa fie organizat cu mai multe luni inainte- deci inainte de inundatii- si nu cred ca ar trebui amanat pe motiv ca doi pensionari sunt de parere ca toata suceava a fost - si mai rau trebuie sa ramana inca sub ape si sa se complaca intr-o astfel de stare....eu tin sa ii felicit pe cei ce au tinut sa organizeze acest eveniment si care au investit nu doar timp ci si sentimente pentru un lucru de care se vor bucura nu doar organizatorii- ci mai multi suceveni. am participat si anul trecut si credeti-ma ca e un sentimentn unic sa il asculti pe baniciu la cetate....sper ca apele au spalat doar lucrurile lumesti....nu si mintea si speranta celor boemi.
7.   ....cultura trimis de
(10 aug 2008, 02:07:33
Nu stiu daca a observat cineva din Consiliul Judetean sau Primaria Suceava in ce stare de degradare se afla Cetatea de Scaun. Mai bine cu banii astia incepeau un proiect de restaurare.
8.   Felicitari organizatorilor trimis de
(10 aug 2008, 14:59:13
Felicitari anticipat organizatorilor pentru spectacolul care va iesi. Avem nevoie sa ne prezentam adevaratele valori cultura si aceste manifestari ar trebui sa fie tot mai dese in ciuda numeroaselor problema care apar in viata de zi cu zi.

--- Editia ORANGE pentru ca acesta este sponsorul principal

---(pt Seby) daca ar fi restaurata ai intra mai des sa o vezi ? adunand bani din astfel de manifestari, o sa existe un fond mai mare pentru restaurarea bunului de patrimoniu

9.   Cu ce mergem? trimis de
(11 aug 2008, 08:57:29
Sunt din Burdujeni, si din cate stiu autobuzele circula pana la ora 23, dar daca spectacolul se termina la 24... cu ce ajung oamenii acasa?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei