Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iul 2008 - Anul XIII, nr. 168 (3849)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semn de memorie

Placă-basorelief cu efigia primarului Franz cavaler Des Loges

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Artistul plastic Cezar Popescu a finalizat placa-basorelief cu efigia fostului primar al Sucevei Franz cavaler Des Loges, lucrare realizată pentru a fi amplasată pe clădirea fostei Primării a Sucevei (actualul Palat Administrativ) pentru a atesta faptul că aceasta a fost construită în timpul edilului cu cel mai îndelungat mandat de administrator al urbei.

În memoria edilului în timpul căruia Suceava a căpătat demnitatea unei adevărate capitale de district
Executată din ciment marmorat alb, cu portretul în medalion al primarului care a administrat urbea înainte de izbucnirea primului război mondial, placa, pe care se află inscripţia „Existenţa acestui edificiu se datorează lui Franz cavaler Des Loges, primar al Sucevei 1891-1913”, este menită să menţină vie memoria edilului în timpul căruia oraşul a căpătat demnitatea unei adevărate capitale de district din Ducatul Bucovina.
Clădirea Primăriei (Rathaus), cu 72 de încăperi (construită după planurile arhitectului Peter Paul Brang), adăpostea atât administraţia oraşului, cât şi poliţia, remiza de pompieri, precum şi casa de economii şi muzeul de istorie al Sucevei.
Între încăperile imobilului se remarcă marea sală de consiliu de la primul etaj, cu ferestrele decorate cu vitralii.
Turnul cu ceas, înalt de 52 de m, conferă şi astăzi zvelteţe şi echilibru clădirii.

Zestrea edilitară a urbei din perioada mandatelor succesive ale lui Franz cavaler Des Loges
În succesivele sale mandate de primar, care îl înscriu pe Franz cavaler Des Loges ca cel mai longeviv edil al Sucevei, oraşul şi-a sporit zestrea edilitară şi cu alte imobile impozante şi lucrări de infrastructură de interes public.
În anul 1891, chiar cel în care Franz cavaler Des Loges devenea primar al urbei, a început construcţia Spitalului vechi (Krankenhaus) sau, cum i se spunea atunci, „Casa publică generală a bolnavilor din Suceava”.
Pe locul vechii Pieţe de lemne s-a dat în folosinţă, în anul 1895, clădirea Gimnaziului greco-oriental, instituţie de învăţământ care, după Marea Unire din anul 1918, a primit numele voievodului Ştefan cel Mare, iar între anii 1902-1903 a fost ridicat (de către antreprenorul şi constructorul J. Bochnner) sediul Căpităniei Districtuale, actualul Muzeu de Istorie.
În anul 1895 s-a construit linia ferată care lega Iţcaniul de Suceava, odată cu punerea în funcţiune a uzinei electrice (februarie 1907) s-a realizat iluminatul public electric al urbei, iar în anul 1910 s-a dat în folosinţă Uzina de apă, concomitent cu reţeaua de aducţiune şi canalizarea pentru ape reziduale.

„În numele cetăţenilor recunoscători”
De origine franco-elveţiană, Franz Ritter von Des Loges s-a născut la Viena în anul 1846 şi a venit în Bucovina, „ca pensionar al statului român”, după ce lucrase ca inginer la societatea care a construit linia ferată Lemberg-Cernăuţi-Iaşi.
Înnobilat cu titlul de cavaler, el s-a stabilit la Suceava şi s-a căsătorit cu Lola Isopescu, fiica avocatului Samuil Isopescu.
Spre cinstirea memoriei primarului Franz cavaler Des Loges, care a decedat la data de 10 mai în anul 1914, sucevenii au ridicat în anul 1931, deasupra criptei din cimitirul oraşului, un monument funerar „în numele cetăţenilor recunoscători”.

Dezvelirea festivă a plăcii se circumscrie programului primei ediţii a Festivalului Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor”
Momentul dezvelirii festive a plăcii (pentru care există propunerea de a fi realizată în trei exemplare, care să fie amplasate atât la intrarea principală, cât şi la cele două intrări laterale ale Palatului Administrativ) se circumscrie programului de manifestări propuse să aibă loc cu prilejul primei ediţii a Festivalului Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor”, al cărui iniţiator este scriitorul Ion Drăguşanul, festival inclus în calendarul acţiunilor culturale în perioada 12 - 20 august a.c. (pentru care tot artistul plastic Cezar Popescu a creat şi a realizat trofeul care va fi înmânat laureatului), dar care, din păcate, încă nu are semnale de finanţare din partea noii echipe de conducere a Consiliului Judeţean Suceava.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Placă-basorelief cu efigia primarului Franz cavaler Des Loges.
 Vizualizări articol: 839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Placă-basorelief cu efigia primarului Franz cavaler Des Loges4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei