Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2008 - Anul XIII, nr. 30 (3711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pierdere

A plecat lângă îngerii pe care i-a pictat o viaţă întreagă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu l-am cunoscut pe Gavril Moroşan. Pe pictorul Gavril Moroşan. Am auzit în schimb, ca orice sucevean, şi ca milioane de alţi români, de fraţii Moroşan, Gavril şi Mihai. Doi oameni cu dragoste de Dumnezeu. Doi oameni care au lăsat în zeci de biserici, din toată ţara, mărturia talentului şi harului lor.

În urmă cu două zile, Gavril Moroşan a plecat la ceruri, pentru a se odihni alături de îngerii pe care i-a pictat o viaţă întreagă.

 

Harul divin al fraţilor Moroşan

Gavril Moroşan s-a apucat de pictură la 26 de ani. În 1965, fratele său, Mihai, mai mic cu 3 ani, l-a chemat la Bucureşti. Mihai Moroşan făcuse şcoala de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române, sub ocrotirea Patriarhului Iustinian.

„Fratele meu era acasă, se ocupa de treburile gospodăriei. L-am chemat la Bucureşti şi mi-a spus <vin>. A venit, a dat examen şi a intrat la şcoală”, îşi aminteşte Mihai Moroşan.

Trebuie să ai un har divin, să fii iubit mult de Dumnezeu, ca, fără o pregătire temeinică în prealabil, să vii de la treburile gospodăriei şi să iei examenul la şcoala de pictură bisericească.

Este adevărat, însă, că fraţii Moroşan au fost crescuţi în şi cu credinţă în Dumnezeu: „Am avut parte de o creştere creştină din pruncie, dată de părinţii Dumitru şi Matroana, care ne-au fost şi îndrumători spirituali şi ne-au deschis drumul spre aceasta minunată artă a picturii bisericeşti”.

Dacă cel de al treilea fiu al familiei Moroşan, Nicolae, a devenit preot, Gavril şi Mihai au simţit chemarea spre pictura bisericească. Pentru că, oricât talent ai avea ca pictor, îţi trebuie o chemare pentru pictura bisericească, aşa după cum ne-a explicat Mihai Moroşan: „am făcut şi pictură laică. Am avut chiar o expoziţie, împreună cu marele pictor George Lowendal. Dar, când vezi pictura din biserică, te mişcă, simţi şi-ţi doreşti să faci şi tu la fel”.

 

„Fraţii Moroşan”, o adevărată marcă înregistrată

Din 1966, Gavril şi Mihai Moroşan au devenit „fraţii Moroşan”. Un fel de marcă înregistrată, cum s-ar spune astăzi.

Au pictat în toate colţurile ţării, dar şi peste hotare, în Liban, Israel, Canada, Germania, SUA, Cipru, Anglia, Iordania, Grecia.

„În 1971-1972, am pictat fresca Bisericii Sf. Gheorghe, din Liban. De aici ni s-a deschis drumul spre Ierusalim, unde am pictat patru biserici, inclusiv Biserica Patriarhiei”, îşi aminteşte Mihai Moroşan.

El ne-a explicat că în aceste drumuri prin lume şi-au făcut numeroşi prieteni, mai ales dintre oamenii cu care au lucrat: „Pictorul Iorgu Gheorghiu, din Cipru, era ca un frate pentru noi. Şi-a dorit foarte mult să vină la înmormântarea lui Gavril dar, din păcate, nu poate. Ştiţi ce se întâmplă? La fiecare biserică se formează o comuniune între oamenii care lucrează, epitropi, pictori, preoţi. Rămâne ca o binecuvântare peste timp. Aceste legături, greu se desfac. De aceea, peste tot în lume noi avem nu prieteni, ci fraţi”.

Şi totuşi, ce înseamnă pictura pentru fraţii Moroşan? Evident, ne-a răspuns doar Mihai Moroşan, între două povestiri cu iubitul său frate: „Pictura bisericească este oglinda care ne îndreaptă spre ceruri, spre Dumnezeu. Cuviosul Damaschin din Damasc spunea că <icoana este legătura între om şi Dumnezeu>. Noi, muritorii, suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Icoana ne apropie de această lume sfântă, nevăzută, lume care prin mâna pictorului devine văzută”.

 

„Toate bisericile pe care le-am pictat au reprezentat pentru noi un miracol”

Gavril Moroşan a văzut lumina zilei pe 23 septembrie 1939, la Voroneţ. Cum spuneam, mai bine de 40 de ani a pictat zeci de biserici. Din mâna lui şi a fratelui său, Mihai, au ieşit mii de icoane, aflate astăzi în toate colţurile lumii.

Nu a avut o lucrare deosebită, căci, după cum ne spunea Mihai Moroşan, „toate bisericile pe care le-am pictat au reprezentat pentru noi un miracol”.

Totuşi, Gavril Moroşan s-a stins în timp ce lucra la, probabil, una dintre cele mai importante opere ale sale şi ale fratelui său: pictura Mănăstirii Putna.

„Toţi suntem muritori. Ne naştem fără să ştim, fără să vrem şi la fel ne şi stingem”.  Aşa îţi defineşte Mihai Moroşan, simplu şi modest, trecerea prin viaţă. Dar şi drumul spre cele veşnice.

Gavril Moroşan va porni pe acest drum joi, la ora 11:00, la Mănăstirea Humorului. Îl vor conduce ÎPS Pimen, PS Calinic, Arhimandritul Melchisedec, dar şi un sobor format din mulţi, mulţi preoţi.

Gavril Moroşan va fi înmormântat la Mănăstirea Humorului, pentru că acolo şi-a pregătit, din timp, locul de veci. Din timp, probabil de când a auzit prima chemarea a îngerilor pe care i-a pictat o viaţă întreagă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A plecat lângă îngerii pe care i-a pictat o viaţă întreagă.
 Vizualizări articol: 2444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
A plecat lângă îngerii pe care i-a pictat o viaţă întreagă5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum stam totusi cu porunca a doua? trimis de
( 6 feb 2008, 11:22:24


Oare cati ingeri or fi vazut acesti pictori la viata lor de au reusit sa le faca poza si sa-i picteze sau,probabil din memorie...Daca ne luam dupa DECALOG deci dupa LEGEA LUI DUMNEZEU,orice chip cioplit,orice infatisare facuta de mana ticaloasa a omului, in vederea inchinarii la ea, constituie O NELEGIUIRE! SI NU UITATI,LEGEA MORALA SAU LEGEA VESNICIEI A FOST SCRISA DE INSUSI DUMNEZEU CU DEGETUL LUI PE PLACILE DE PIATRA SI NU DE O MANA DE OM !!! RESTUL SUNT BASME POPULARE DE ADORMIT COPIII.
1.1  RE: Cum stam totusi cu porunca a doua? trimis de
( 6 feb 2008, 12:44:55
Pictura nu are nicio legatura cu prostia ta sau a altora ca tine! Artistii vad lumea asa cum "ii duce" harul/darul si inspiratia!

Daca ar fi sa ma iau dupa judecata ta ar insemna ca Picasso sa fi vazut lumea doar in unghiuri obtuze. Ca sa nu mai vorbesc de Dali de care probabil ca dumneata nici macar nu ai auzit vreodata.

1.2  RE: Cum stam totusi cu porunca a doua? trimis de
( 6 feb 2008, 14:54:45
Bai sectantule vezi poate mai are pastorul tau nevoie de tine si poate iti face o programare sa te scalzi si tu in apa Sucevei.........si nu te mai baga in seama ca poate iti prinzi urechile....
2.   Mai, mai trimis de
( 6 feb 2008, 11:26:29
Mai, mai...
3.   Pocaitule asa-zis trimis de
( 6 feb 2008, 11:58:58
lasa-i pe altii in legea lor si tu ramii in legea ta si invata sa respecti o optiune diferita de a ta
4.   Pentru TARCOMNICU trimis de
( 6 feb 2008, 12:12:49
respectind pe altii,te respecti pe tine......porunca a doua din .... cei SAPTE ANI DE ACASA.

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE.
5.   Pocaitul trimis de
( 6 feb 2008, 12:25:13
mai pocaitilor vadetiva de ale voastre uitativa la pocaitele voastre au fost niste...... si acum sau pocait hai mai lasane ....
5.1  RE: Pocaitul trimis de
( 6 feb 2008, 14:57:53
Cand i-ai facut pocaiti i-ai ridicat in slavi si cred ca se simt bine...alege si tu alt termen mai putin ortodox ca nu gresesti cu nimic, oricum felicitari pentru observatie!
6.   O ALTA GOGORITA MINCINOASA... trimis de
( 6 feb 2008, 12:33:16


Se spune despre X ca a murit,si ca ce om deosebit era, si ca acum ne priveste din cer,dintre ingeri,din loc "cu verdeata",etc,ori daca ar fi asa, de ce ar mai trebui ca Domnul Nostru Iisus Hristos sa revina si sa-i ia pe ai Lui in Imparatia cerului,daca ei sunt deja in cer? Sa vedem ce spune Sfanta Biblie despre acest lucru:"CEI VII,IN ADEVAR,STIU CA VOR MURI:DAR CEI MORTI NU STIU NIMIC SI NU MAI AU NICI O RASPLATA FIINDCA SI MOMENIREA LI SE UITA"...( ECLESIASTUL,CAP.9,VER.5)

SI DACA DUMNEZEU SPUNE CA OMUL MORT "NU STIE NIMIC"...ATUNCI CUM SPUNEM NOI CA NE PRIVESTE DIN CER, SI CUM STIE EL DE POMENILE CARE SE FAC PENTRU EL SI LA CE L-AR MAI AJUTA DACA EL ..."NU STIE NIMIC"...???!!!! TARE BINE ESTE CA OMUL "SA CERCETEZE SCRIPTURILE",ASA CUM NE CERE INSUSI DOMNUL IISUS HRISTOS, CA SA NU MOARA IN NECUNOSTINTA,SI SA N-AIBE MOTIV CA N-A STIUT...CINE ARE URECHI DE AUZIT, S-AUDA!!!
6.1  RE: O ALTA GOGORITA MINCINOASA... trimis de
( 6 feb 2008, 13:44:29
pentru TARCOMNICU

De ce nu iti vezi de treaba ta si de religia ta?

Ce te bagi unde nu iti fierbe oala?

Vezi-ti de pocaitii tai si fa ce cugetari si filozofii vrei la BISERICA TA!!!!
6.2  RE: O ALTA GOGORITA MINCINOASA... trimis de
( 6 feb 2008, 14:00:03
cine e eclesiastul? eu n-am auzit de asa ceva.

eu as zice ca suntem prea pacatosi ca sa putem indrazni sa cercetam religia.
7.   Pendicostal trimis de
( 6 feb 2008, 13:06:01
Domnul sa�l odihneasca in pace!A auzit chemarea pe care Domnul ne�o face tuturora, dar care din pacate nu toti, ne deschidem inima Lui. "Intrati pe poarta cea strimta.Caci larga este poarta, Iata este calea care duce la pierzare, si multi sunt cei ce inta pe ea.Dar strimta este poarta, ingusta este calea care duce la viata, si putini sunt ceice o afla."(Matei 7.13-14)
7.1  RE: Pendicostal trimis de
( 6 feb 2008, 15:00:53
daca te-as intalni ti-as arata SFANTA CRUCE ca la demoni sa vad cum ai sari ca mingea...sectantule
8.   Hai siktir trimis de
( 6 feb 2008, 13:34:22
bhai pocaitilor de ce dracu va bagati in seama !Habar nu aveti ce a facut omul asta si gata grohaiti!la laturi porcilor!
8.1  RE: Hai siktir trimis de
( 6 feb 2008, 13:55:02
Domnul sa te binecuvanteze!!!Esti un om care cunoaste paginile Sf. Scripuri.Fiecare cu credinta noastra!stii care este ce mai credintza cea adevarata�Credintza cea adevarata este in Domnul Nostru Isus Hristos,Rescumparatorul...Unsu s.a.Vad ca ai rivna pt Domnul frate. dar hai sa nu ne certam, si sa aratam lumii acestia ca suntem copii lui Dzeu.Har si pace Tuturora!
8.2  RE: Hai siktir trimis de
( 6 feb 2008, 13:59:05
pt tine era comentariul
9.   Raspuns lui tarcomnicu trimis de
( 6 feb 2008, 13:46:36
Bai sectarule, ce ai spus tu pana acum se refera la Judecata Universala .Pana atunci ,mai exista una- cea particulara imediat dupa moarte.

Ca aceasta judecata si trimitere a sufletelor la rai sau la iad are loc �ndata dupa moarte, vedem din cuvintele M�ntuitorului catre t�lharul de pe Cruce: ...astazi vei fi cu Mine �n Rai (Luca 23, 43) sau din cuvintele Apostolului Pavel: R�nduit este oamenilor o data sa moara, iar dupa aceea sa fie judecata (Evrei 9, 27). Acelasi lucru �l arata marele Apostol Pavel si atunci c�nd zice: ...doresc sa ma despart de trup si sa fiu �mpreuna cu Hristos - si aceasta e cu mult mai bine (Filip. 1, 23) si iarasi: Ca mie a vietui este Hristos si a muri, c�stig (Filip. 1, 21).

10.   Crestin trimis de
( 6 feb 2008, 13:48:25
Ba stim mai bine ca tine ce a facut omul acela, a fost un lucrator in via Domnului, de care tu nu esti demn....Domnul sa te binecuvanteze!Si sa iti arate Calea spre Mintuire!
11.   Pendicostal trimis de
( 6 feb 2008, 14:07:13
pentru TARCOMNICU.Respect maxim pt tine. probabil ca esti un elev, al semniarului ortodox, ca putini ortodoxi cunosc paginile Sf Scripturi, incaodata vreau sa iti spun ca Credintza ce adevarata este in Domnul Nostru Isus Hristos.Un crestin adevarat trebuie sa fie un ascultator, si un implinitor al Cuvintului care este Bibilia.Domnul cu tine!Si pe viitor sa fii Lumina, si arata Calea Mintuiri, celor care vor sa asculte de EL!winking
12.   Mesaj trimis de
( 6 feb 2008, 15:08:50
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Condoleanze la toata familia.
13.   Si altii ca voi tot asa spun trimis de
( 6 feb 2008, 15:16:39
vai d noi,lasa-ti p d-zeu sa judece.......si nu mai da-ti voi astia a tot stiutori,care v-ati facut biblia asa cum ati vrut-o voi,tineti .va parerile pt ratacitii vostrii.
14.   SA LASAM JUDECATA trimis de
( 6 feb 2008, 15:36:17
SA LASAM JUDECATA SI SA NU NE MAI CERTAM PE BAZA UNUI OM MORT SI SA ,SA NE UITAM NOI TINTA LA CREDINTA IN DOMNUL ISUS HRISTOS ,FIE PENTICOSTAL FIE ORTODOX FIE CATOLIC,FIE ATEU SAU ETC.SA FACEM FAPTE VREDNICE DE POCAINTA NOASTRA SI ATUNCI DUMNEZEU NE VA DA RASPLATA LA TOTII DUPA FAPTELE NOASTRE ; EU SUNT PENTICOSTAL DAR NU ASTA MA-VA MINTUI ,NU CU SIGURANTA CI FAPTELE MELE FACUTE IN TEAMA DE DUMNEZEU DOMNUL NE IUBESTE PE TOTII SI NE VREA IN RAI PE TOTI DEPINDE DE NOI O ZI BINECUVINTATA.
15.   Vezi-ti de religia ta trimis de
( 6 feb 2008, 15:47:13
vezi-ti de religia ta sectant imputit
16.   PT. trimis de
( 6 feb 2008, 15:50:03
PENTRU CINE A SCRIS OAIA POCAITA?

17.   NU JUDECATI PENTRU CA VE TI FI JUDECATI trimis de
( 6 feb 2008, 16:11:13
CINE ESTE CRESTIN ADEVARAT SA ARUNCE CU PIATRA IN CELALALT CRESTIN
18.   Rusine banditilor bor trimis de
( 6 feb 2008, 16:28:48
prostii tot prosti raman. nu mai credeti in banditii bor care traiesc pe spinarea voastra. lacomia popilor bor nu are margini.

cine i-l va inmormanta?

IPS Pimen. adica inalt prea securistul pimen cuniscut ca Siderovici si Petru pe notele informative date securitatii. ca daca te spovedeai la Pimen era exact ca o declaratiela securitate. popa Pimen smecherul taran ar trebuii sa se ascunda la vre-un schit la cite pacate de turnatorie grele are ca si colonelul securist Cocan fost sef la pasaporte Suceava astazi calugar staret la schitul dela Voronet.
19.   Justinian turnatorul de Iasi trimis de
( 6 feb 2008, 16:30:45
Justinian a fost un biet popa comunist la Iasi si informator securist.

din ordinul lui Gheorghiu Dej a devenit mitropolit peste noapte si patriarh de rosu. este bunicul lui Isarescu
20.   Pt sectanti trimis de
( 6 feb 2008, 17:48:03
sa nu uitati ca voi sunteti ca si o dacie logan, sunteti noi pe pamantul asta si nu o sa rezistati prea mult, in secXII-XIII pana in prezent s-au faurit Biserici, pe cand voi care sunteti 100% made in S.U.A. si sa nu uitam ca la 3 august 1492 , Columb a parasit portul Palos cu trei caravele si 120 de oameni iar pe 12 oct a decoperit America...Si bineinteles ca dupa aceea au fost colonizati toti infractorii, criminali, toate curvele, toata pleava...Deci v-ati nascut din RAHAT, si in RAHAT o sa va intoarceti.
21.   Tot pt voi nesimtitii de sectanti trimis de
( 6 feb 2008, 17:49:09
nu va mai bagati unde nu va fierbe oala...
22.   Deci trimis de
( 6 feb 2008, 17:51:14
Asadar ordodoxismul aproape un mileniu...nu cateva decenii ca voi, asa ca sictir jegosilor
23.   Dumnezeu sa-l odihneasca! trimis de
( 6 feb 2008, 18:06:38
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
24.   Crestin trimis de
( 6 feb 2008, 18:12:24
pt SADEL.Domnul sa te binecuvinteze!ne vedem sus in fatza Judecatorului Suprem(Isus)
24.1  RE: Crestin trimis de
( 6 feb 2008, 21:27:18
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA ! A FOST UN OM DEOSEBIT.
25.   Pentru Pendicostal trimis de
( 6 feb 2008, 20:40:39
De unde esti asa sigur ca o sa te vezi cu Sandel la judecata de apoi? Ai vreun plan?

In plus...nu stiu de ce te bagi bai ranchiunosule! iti cauti prozeliti?

Pictorul a fost ortodox, va fi inmormantat in religia lui, ce vii tu si cu ceilalti pocaiti si va bagati ca paduchele in frunte? Du-te invartindu-te!...

Dumnezeu sa il ierte si sa ii fie tarana usoara!
26.   Nici acum ???? trimis de
( 6 feb 2008, 21:15:31
pentru ce atat de multa rautate si prostie in unele comentrii ?????

a fost un om care a lasat ceva in urma,voi ce...????????????? multi au dreptate cu informatiile despre preoti

26.1  RE: Nici acum ???? trimis de
( 6 feb 2008, 23:44:19
Biserica ne pazeste pe toti, fara eua suntem morti.

fara preoti, fara predica lor fara Euharistie, suntem morti

e usor sa arunci cu vorba. SA NE RUGAM PENTRU CEL CE GRESESTE SI VOM FI MAI CASTIGATI DECAT DACA ARUNCM CU NOROI.

sa fim intelepti!
27.   A murit un OM MARE trimis de
( 7 feb 2008, 02:43:16
Se vede ca nu l-ati cunoscut, ca nu stiti cine a fost...si ca de obicei murdariti totul...

Acum cand nu mai poate raspunde, cand nu se poate apara, e usor sa murdaresti amintirea unei persoane.Eu stiu doar ca a fost un OM MARE, care a facut lucruri de care Romania se poate mandri si-i poate multumi.Indiferent de religia a tuturor celor care scriu aici, acest OM merita daca nu o lumanare aprinsa, macar o floare.Si alaturi de fratii Mihai si Nicolae, mai sunt Ghiorghita, Ileana si maicuta.

A fost prieten si coleg de scoala cu tatal meu, cu care, de acolo sus,poate vor face alte lucruri frumoase in bisericile noastre.Nestiind cum sa contactez familia, le trimit de departe, cele mai sincere condoleante.
28.   S_a stins din viata un om deosebit !!!! trimis de
( 7 feb 2008, 16:24:28
A fost pentru mine ca un tata : "de cate ori am avut nevoie de ajutor mi-a dat un sfat intelept , o vorba calda si ma indruma sa ma rog la Dumnezeu caci El nu ma va lasa "acum a venit randul meu sa-l rog pe bunul Dumnezeu sa-l primeasca in Imparatia Sa si sa-l aseze in randul dreptiilor .Dumnezeu sa-l ierte !!!!!

Iar familiei sincere condoleante .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei