Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 oct 2014 - Anul XIX, nr. 245 (5754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Cine fură azi un ou E-un bou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De-o vreme, m-am deprins să încep ziua ascultând știrile despre arestările și perchezițiile puse la cale de DNA. În fiece dimineață, televiziunea și radioul împrospătează lista: iată că l-au umflat și pe cutare, unde că l-au dibuit și pe inocentul X, a venit și rândul filantropului Z: nu-i prea departe clipa când floarea clasei noastre politice, prinsă cu mâinile până la cot băgate în vistieria țării, se va afla după gratii. Vorba lui Rebengiuc: călătoria continuă. (Apropo: copilărești și de-a dreptul jenante clipurile primitiv-publicitare în care prețuitul și pițigăiatul nostru actor călătorește pe drumurile patriei străduindu-se să ne convingă că toate-s faine în România!)

Că oricând și pretutindeni s-a furat și se mai fură, nu-i mare noutate, dar ceea ce s-a petrecut în binecuvântatul spațiu mioritic întrece orice închipuire. Și nu s-a ciordit discret, acoperit (termen la modă), cu lingurița ori cel mult cu lingura, ci s-a furat cu ditamai polonicul, cifrele înfățișate de procurori pur și simplu îngrozind: care și cum a prins o funcție politică, indiferent de partid, s-a și considerat îndreptățit să palmeze milionul de euro, halca de pădure, case cu stradă cu tot. În piață, băbătia de la care cumpăr gogoșari și leuștean asculta pomelnicul hoțiilor la un radio pitit printre morcovi și mi-a dat restul la 5 lei dimpreună cu concluzia apăsată „Asta e, românii e hoți. Cât am fost la WC, mi-au șterpelit patru țeline”...

Adevărat, cam așa ne-a perceput Europa, și fiind vorba de mărunte găinării și subtilizări de portofele în metroul parizian, ne-a pus eticheta cu disprețul superior pentru mizilicul descalificant. Acum, hoții noștri autohtoni au șansa să fie respectați: cum să-l tratezi de sus pe românul ce-și „apropriază” ilicit zeci de mii de hectare de pădure, asta nu mai e simplă hoție, ci lovitură de maestru, inginerie financiară! Nu de ieri, de azi, teza „românii e hoți” e-n circulație curentă. Au apărut și lucrări care vor să demonstreze că nația noastră e cea mai hoață de pe mapamond. Cartea „Hoţia la români”, de Marius Ghilezan, începe abrupt: „se spune că nu există popor în lume care să aprecieze hoţia mai mult ca românii”. În numele acestui impersonal „se spune” poţi decreta orice, nu mai contează cine spune că… „se spune”. Este interesant de urmărit, citind această cărţulie cu coperţi îndoliate, ornate, desigur, cu tricolorul găurit, cum trecerea de la particular la generalizări prăpăstioase mistifică adevărul de dragul unei demonstraţii întemeiate şi pe realităţi incontestabile, dar şi, forţându-se evident nota, pe fleacuri de tipul… furtului miresei în ceremonialul nunţii, pe versurile „căţeluş cu părul creţ / fură raţa din coteţ” ori pe observaţia (falsă) că toţi românii îşi etalează pe pereţi carpete cu „Răpirea din Serai”.

Neîndoielnic, premisele sunt reale şi dureroase: în ţara noastră s-a furat şi se fură în mare veselie, datorită mai ales faptului că hoţii au fost patronaţi de hoţi. Marile averi agonisite de îmbogăţiţii de război (războiul românilor cu sărăcia) nu-s numai suspecte, ci întru totul condamnabile penal, dar e-o infamie să decretezi că „românii e hoţi”, după cum absurd ar fi să afirmi că „românii e cinstiţi”. Că, în ultimele două decenii, pădurea a fost năpădită de uscături nu-i nicidecum temei pentru autoblamări masochiste acum, la modă. Cât despre argumente… Eroii baladelor n-ar fi altceva decât nişte hoţomani ordinari, fiindcă, nu-i aşa, haiducii furau – omiţându-se finalitatea raptului: luau de la bogaţi pentru a da la sărmani. Esenţa cinstei ar tezauriza-o regalitatea – sărindu-se cu vinovată miopie peste episodul Carol al II-lea, de departe cel mai corupt monarh din Balcani. Teza „poporul român este unul din puţinele care apreciază hoţia, chiar o ridică pe soclu” este argumentată cu… „Mioriţa”! Şi din lexic sunt adunate „probe”, autorul înşirând cuvinte incriminate, care, de fapt... nu-s româneşti: a paşli, a sfeterisi, a şucări, a mangli, a ciuşdi. Prostioare!

Iar Mircea Mihăieş afirmă, în „România literară”, că „o carte despre onoarea românilor n-ar depăşi câteva paragrafe”. Altă blasfemie! Nu se răsucesc Brâncovenii în mormânt?

 

PS

Nu observă nimeni din conducerea Radiodifuziunii că majoritatea așa-ziselor sinonime înșiruite zilnic de Orodel Olaru nu-s deloc... sinonime? 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine fură azi un ou E-un bou.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 8 voturi
Cine fură azi un ou E-un bou4.658

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CU TOTII LA VOT- REFORMA CLASEI POLITICE trimis de
(28 oct 2014, 17:28:43
NOI ii platim si NOI le dam puterea si EI isi bat joc de noi cu aroganta si nerusinare, incalcand legi peste legi.
Politicienii oportuniști, profitori și corupți în bună parte își votează legi PENTRU HOȚIE.
1-3-7-15-28 politicieni au fost condamnati penal: un prim ministru, 3 miliardari, 7 ministri, 15 presedinti de consilii judetene, 28 de parlamentari.
54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI !
Mult mai multi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt in anchete de cercetare penala.
40% din populatie traieste in conditii de risc de saracie.
Toate conducerile judetelor, oraselor, comunelor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE.
Guvernul conduce tara si tot el face si legile ? Parlamentarii sunt 588?
De 25 de ani toleram hoti care au distrus economia si au jefuit tara aducand-o in marasm moral! De 25 de ani toleram sa fim condusi de niste indivizi cu putin simt moral, trufasi si pusi pe capatuiala ! SA NE FIE RUSINE !
Acestia sunt politicienii care ne conduc?Cei care încalcă legile și apoi fug cat pot de justitie? Cei care fac legi pentru POHTA ce-au pohtit?
O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE PASNICE.DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei