Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 122 (5329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Suntem proștii Europei!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A devenit de bon ton să recunoști că românii sunt idioții Europei, cu un IQ mai mic decât al cimpanzeilor, fiind incapabili să ofere omenirii alte creații originale decât mititeii și sarmalele. Prostălăul nu va recunoaște niciodată că-i prostovan, ori barem prostănac, drept pentru care condamnarea publică a unui neam în totalitate ar presupune o anume ridicare deasupra plebei: da, ei sunt campioni ai prostiei, însă eu, prin acceptarea acuzei, mă exclud. Eu nu sunt prost. Ei sunt proști. Eu sunt deștept.

Poate că viziunea masochistă provine și din ratarea (pare-se, eternă) a șanselor ca românii și România să acceadă plenar la beneficiile civilizației europene. N-or fi, oare, de vină și condițiile istorice particulare de amară vitregie pe care acest neam a trebui să le îndure spre a dăinui ca insulă de latinitate? Cel ce cutează să spună că românii nu-s nici mai deștepți, nici mai proști ca alte popoare, că-și au și geniile, și cretinii în procentaje similare, este imediat taxat ca naționalist retrograd și antieuropean. Și cum acuzația de a fi „proștii continentului” se sprijină pe unicul argument al rezultatului unui misterios sondaj (care, unde, cine, când, cum?), poate n-ar strica o repede ochire asupra contribuțiilor românești unice și notabile, mai vechi și mai noi, de regulă ignorate cronic și tratate cu superioară ironie. Ne referim doar la științele exacte și la prioritățile în domeniile tehnice, fără a mai lua în discuție muzica, arta plastică, literatura, filosofia, teologia etc.

Iată: scriu cu stiloul inventat în 1821 de brăileanul Petrache Poienaru, deținător al brevetului francez din 1827 pentru „plume portable sans fin qui s’alimente elle-même de l’encre”. Vaccinarea antiholerică a aplicat-o în premieră, încă din 1913, microbiologul român Ioan Cantacuzino. Ana Aslan a descoperit Gerovitalul; în clinica ei au fost tratați Josip Broz Tito, de Gaulle, Pinochet, Charles Chaplin, Claudia Cardinale și multe alte notabilități; John Kennedy și-a tratat afecțiunile coloanei cu Gerovital. Avionul cu reacție l-a inventat Coandă în 1910, cu trei decenii înainte de Heinkel, Campiani și Whittle. Paulescu a descoperit insulina în 1921, pentru ca Premiul Nobel să-l primească trei tineri canadieni ce aflaseră despre performanțele profesorului român din revistele de specialitate.

Primul automobil cu aburi din lume l-a construit, în 1880, ieșeanul Dumitru Văsescu, iar cel dintâi motor cu reacție l-a imaginat și testat în 1886 Nicolae Ciurcu. Sibianul Kornad Haas a conceput în 1555 (!) racheta cu trei trepte și aripa Delta. Frédéric și Irène Curie au recunoscut într-un interviu publicat de „Neues Wienner Journal” că adevărata descoperitoare a radioactivității artificiale a fost cercetătoarea româncă Ștefania Mărăcineanu, care a lucrat cândva în laboratoarele părinților nobelizaților. Tot Ștefania a izbutit să producă cea dintâi ploaie artificială din lume (București, 1931).

Al. Popescu, din Oradea, a reușit, în 1997, prima teleportare a unei particule (în laboratoarele Hewlett Packard). În prezent, Popescu este șomer în România. Justin Capră a inventat primul „rucsac zburător” și i-a demonstrat performanțele în 1958 taman în curtea Ambasadei SUA la București. Aparatul avea să fie brevetat în 1962, desigur, în SUA, de Wendell Moore. Racoviță a fondat biospeologia. Traian Vuia izbutește prima decolare doar cu mijloacele de la bord (1901), Lazăr Erdeleanu este autorul primului (și actualului) procedeu de rafinare a produselor petroliere cu bioxid de sulf (1908). Gogu Constantinescu întemeiază Sonicitatea. Ștefan Procopiu descoperă magnetonul. Șeful echipei de matematicieni care au calculat traiectoriile în programul Apollo a fost Gheorghe Botezatu. Scaunul ejectabil de aviație, care a salvat atâtea vieți, l-a inventat românul Anastase Dragomir (1925).

La Salonul de Inventică de la Geneva, România a obținut premii pentru fiecare dintre cele 62 de invenții prezentate; 22 au fost premii I. La Microsoft, a doua limbă vorbită este româna, iar la NASA lucrează câteva zeci de specialiști români. Dacă e să-l acceptăm ca argument, atunci să consemnăm și faptul că, în 2000, Campionatul mondial de Bridge (unanim considerat „cel mai inteligent joc de cărți pe internet”) l-au câștigat românii. Iar hackerii noștri, așa reduși la minte cum sunt considerați românii, au ajuns să fie clasificați drept cei mai buni (și mai periculoși) de pe mapamond, ei izbutind să intre și să spargă cele mai protejate site-uri: al US Army, USA Air Force, US Navy, NASA etc.

Românii sunt proștii Europei, a afirmat la Viena conf. dr. Anca Dobrean, șefa Catedrei de Psihologie a Universității Cluj-Napoca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suntem proștii Europei!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 8 voturi
Suntem proștii Europei!4.158

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cel mai bun articol! trimis de
(31 mai 2013, 11:54:45
Din tot ziarul!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei