Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 nov 2011 - Anul XVI, nr. 262 (4860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Linişte de librărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În locul ”liniştii de catedrală” propun formula ”linişte de librărie” – e mai în acord cu realităţile de azi. De când s-au introdus în biserică difuzoarele, pogoară din crucea bolţilor barem brumul foşnit al instalaţiei de amplificare. Pe când în librărie, dacă vrei să te reculegi, ai parte de liniştea începuturilor. Tăcere adâncă, nici o mişcare cu orele; trecerea de la agitaţia oraşului la muţenia încremenită din preajma rafturilor cu cărţi se face brusc şi definitiv, de parcă ai intra subit în lumea îngheţată a liniştii polare.

Vârstnicii îşi amintesc că n-a fost totdeauna aşa. Dacă în alte veacuri librăria era locul de întâlnire al intelectualilor târgului, în secolul trecut o frecventa tot orăşeanul, cu speranţa că va găsi de cumpărat ultima noutate editorială, pe care Lenuţa lui (toţi aveam câte o ”Lenuţă” la vreo librărie...) i-o păstrase pitită sub tejghea. Nu mai luăm în discuţie cauzele sleirii interesului pentru carte. Se ştiu, sunt obiective, dacă nu chiar legice.

Ciudat pare a fi altceva: într-o neiertătoare economie de piaţă ca a noastră, sectorul editorial îşi permite să se sustragă reglementărilor cererii şi ofertei. În pofida evidenţei, cu cât se vinde mai puţină carte... cu atât se tipăreşte mai mult! Cum, ca editor şi condeier, toată viaţa mi-am orânduit-o în preajma cărţilor, poate părea bizar să exclam tocmai eu ”atenţie, se tipăreşte prea mult!”

În urmă cu aproape jumătate de veac, în Cuba, am putut admira în toate vitrinele librăriilor una şi aceeaşi carte - doar atâta beletristică se tipărise în anul respectiv, un singur titlu! Șocantă imagine, dar nici opusul ei nu-i mai puţin şocant: cine cutează o incursiune printre rafturile din planul al doilea al oricărei librării constată că orgoliile autorlâcului determină inundarea constantă a pieţei cărţii cu tone de maculatură. Nici măcar nu le poţi reconverti, teoretic, în hectare de pădure doborâtă, fiindcă România nu mai are fabrici de hârtie, totul se importă. Or fi copacii altora, dar distracţia e pe valuta noastră şi pestriţul flux al risipei necugetate nu va putea fi niciodată potolit.

Liberi fiind, dacă vrem să cumpărăm steagul Finlandei sau mănuşi de box, cumpărăm steagul şi mănuşile; dacă vrem să publicăm o carte, mintenaş o tipărim. Fie (mai rar) pe speze proprii, fie înduioşând vreun sponsor, fie (cel mai des) pe banii statutului, colectaţi prin complicate reţele de capilare întortocheate. Rezultatul: o producţie editorială în bună măsură inutilă, dominată de mediocritate şi submediocritate, ce izbuteşte să înece în ditamai şuvoiul mâlos semnele apariţiilor demne de stimă şi interes.

Dincolo de avatarurile propriei sale condiţii intelectuale flagrant inegale, cartea mai are de înfruntat concurenţa propriu-zisă a audio-vizualului dezlănţuit, alături de cealaltă concurenţă, insidioasă, neiertătoare, a cărţii electronice, considerată de pe acum învingătoare într-o competiţie cu finala peste 30-40 de ani. S-au scris tomuri despre destinul (citiţi: declinul) cărţi; tema a primit şi ceva anticipări optimiste, dar, de regulă, nu se prea întrevăd şanse de supravieţuire a opului în formulă clasică, guttenbergiană, şi nici disponibilităţi apte să îngăduie omului viitorului îndelungă şi liniştită adăstare întru lectură filă cu filă. Toată înţelepciunea lumii fiind tezaurizată în carte, ar reveni generaţiei noastre însărcinarea de a prezerva preţiosul fond istoriceşte constituit, în condiţiile în care simplul cetăţean nu-şi mai poate permite practica achiziţiei curente de carte şi înfiriparea bibliotecii personale, cândva mândria apartamentului de bloc. Ăsta a fost (şi rămâne) unul dintre principalele rosturi ale bibliotecii publice finanţate de stat.

Legea 334/2002, art. 29, spune limpede că ”Activitatea bibliotecilor judeţene se finanţează din bugetul judeţului respectiv.” Și nu la voia întâmplării, ci ”ordonatorii principali de credite au obligaţia...” (art. 70). Peste numai un an, ”Legea pentru susţinerea şi promovarea culturii scrise” (186/2003) introduce o parşivă nuanţare: ”autorităţile POT aloca”. Un biet cuvinţel aruncă în aer întreg eşafodajul legislativ, oricât l-ar fi blindat bunele intenţii. Autorităţile nu mai au  obligaţia, ci... pot (dacă vor). Nu ştiu cum stă treaba prin alte părţi, dar, incredibil, bibliotecile publice din judeţul Vaslui n-au primit de patru ani nici un leuţ pentru achiziţionare de cărţi! Cum e la dumneavoastră?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Linişte de librărie.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Linişte de librărie4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei