Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2011 - Anul XVI, nr. 246 (4844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Altfel, despre Roşia Montană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Despre Roșia Montană se poartă aceleași eterne discuții la modul urechist, fără necesara cunoaștere în detaliu a chestiunii. Sigur că dă bine să te declari apărător al mediului, s-o botezi pe Sulfina Barbu ”ministrul cianură”, să susții că ne jefuiesc străinii (aici, chiar că ar încăpea ceva discuții) și, când te întreabă reporterii ”pă ce te bazezi?”, să ridici din umeri: ”dom`le, așa am auzit”. Tema-i și delicată, și serioasă, nu merge s-o abordezi ”pe auzite”.

 Am fost la Roșia Montană, m-am documentat câteva zile, am discutat cu ambele părți (care și-au deschis birouri de prezentare aproape vizavi) și am publicat constatările chiar în această rubrică a ”Monitorului de Suceava”. Ca atare, nu mai reiau argumentarea; repet doar ceea ce mi se pare esențial: ceașca de cafea pe care o  sorbim dimineața conține mai multă cianură decât apa viitorului lac de decantare bau-bau (pe care, de altfel, n-o s-o bea nimeni). Suedezii, cunoscuți ca extrem de precauți în ce privește prezervarea mediului, au deschis nu de mult alte două mine în care se utilizează același procedeu al cianurării - singurul posibil la nivelul tehnologiei actuale. Asigurările date de firma canadiană nu numai că se încadrează în riguroasele prescripții ale UE, ci le și depășesc, uneori până la dublu.

Am cunoscut, peste ocean, rigoarea canadiană în materie de refacere a mediului și nu văd de ce aș crede că în Apuseni, atent monitorizați, vor proceda altfel. Iată-mă-s, așadar, în postura de... avocat al diavolului! Cum n-aș prea avea motive să susțin ”de plano” acțiunile Guvernului și nici nu mă copleșește entuziasmul pro-Boc, încerc măcar să obțin înțelegere pentru acest riscant demers, propunând scoaterea totală a politicului din ecuație. Să stăm cât de strâmb, dar să-ncercăm a judeca drept. Munții noștri aur poartă, noi cerșim (împrumuturi externe) din poartă-n poartă.

Iertată fie-mi exprimarea, dar  românii stau cu fundul pe aurul Apusenilor și nu se învrednicesc să-l scoată , în vreme ce alte țări, cu zăcăminte mai pirpirii și mai dificil de accesat, le exploatează de decenii fără înregistra vreun inconvenient de natură ecologică. Poziția concertată (de respingere a proiectului) a politicienilor maghiari,  de la care am avea multe de învățat în ceea ce privește dârzenia și rectitudinea în susținerea cauzelor, poate trezi legitime suspiciuni. Nu le vom detalia aici; oricum, aproape s-a folclorizat explicația ”aurul să rămână acolo până se vor întoarce adevărații stăpâni”. Repet, sunt vorbe; rămâne, însă, loc și pentru firicelul de bănuială... Oricum, este absurd să ții în loc ani și ani  un proiect ce ar fi adus României nu miliarde de hârtie, ci aur curat, din ce în ce mai prețuit pe piețele bancare. Din punctul meu de vedere, ceva s-ar cuveni, totuși, re-negociat: cota ce revine statutul român. Mi se pare infimă. Dar exact asta nu se prea discută, ci tot soiul de chichițe și de primejdii, mai dihai decât pârdalnica cădere a drobului de sare de pe horn. Iar anii pierduți se încearcă a fi recuperați pompieristic, prin emiterea unei pletore de acte normative de-a dreptul dubioase. După ce am bătut de pomană pasul pe loc, acuma încercăm să furăm noul start, emițând legi cu prevederi aiuristice. Astfel, titularii de licență (canadienii) devin expropiatori în numele statului (!) – absurd! Apoi: adevărat, Justiția noastră, copleșită de dosare, funcționează cu viteza melcului, dar nici să  decizi că, în cauzele privind exploatările miniere, judecarea să se facă ”cu precădere” în termen de maximum 7 zile. Astea-s proceduri tribale, când șamanul decidea de pe o zi pe alta ce și cum se va întâmpla cu scalpul învinuitului.

Aducerea de noi acte, expertizele și contra-expertizele, n-au cum să se încadreze între limitele unei săptămâni, așa că noua prevedere o fi generând celeritate, dar cu prețul inacceptabil al eludării căilor firești de atac. Dacă cetățeanul nu-i de acord cu decizia de expropiere, se poate adresa justiției numai după ce achită ”o cauțiune de 10% din suma contestată”. Va să zică, statul îmi dărâmă casa, iar eu, ca să mă apăr, trebuie să plătesc... tot statului! De altfel, la CEDO, procedura (vezi ”Iosif ș.a. contra României”) a fost net dezavuată, întrucât ”aduce atingere însăși existenței dreptului la acces în justiție”.

Alte prevederi buclucașe încalcă legi ne-abrogate și lasă impresia clară de favorizare peste limite a investitorului. Rezum: consider că aurul (argintul și  ce mai e) trebuie scos, protejarea mediului strict și sever monitorizată, cota ce revine statului român augmentată și noile dispoziții legale pripite, revăzute. N-are rost să dregem într-o parte, stricând în cealaltă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Altfel, despre Roşia Montană.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 15 voturi
Altfel, despre Roşia Montană4.2515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei