Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 mai 2011 - Anul XVI, nr. 108 (4706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

SNCFR se predă!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gata, SNCFR se predă! Dacă până acum restrângerea reţelei era prezentată ca provizorie, lăsându-se impresia reabilitării viitoare a secţiilor „temporar” închise, iată că prin Hotărârea de Guvern care invocă „considerente tehnice şi comerciale”, calea ferată este autorizată oficial să se autoamputeze. Noutatea constă doar în legiferarea procesului, care, tacit, a funcţionat bine mersi şi până acum. Fără vreo Hotărâre de Guvern a fost desfiinţată întreaga reţea de cale ferată cu ecartament 760 mm din Ardeal şi trecute în aşa-zisă „conservare” o sumedenie de linii mai mult sau mai puţin secundare (Deva - Păuliş Lunca, Huedin - Călăţele, Dângeni - Săveni, I.L. Caragiale - Filipeşti, Oradea - Holod, Vişeul de Jos - Borşa, Sighetu Marmaţiei - Câmpulung la Tisa, Comăneşti - Moineşti, Gura Putnei - Nisipitul, Dorneşti - Siret ş.a.).

Alte porţiuni de cale au rămas închise la fel de „provizoriu” din pricina avarierii unor lucrări de artă ori alunecării terasamentelor (Bucureşti – Grădiştea - Giurgiu, Râmnicu Vâlcea - Vâlcele ş.a.). Subfinanţată, SNCFR nu mai este în stare să repare porţiunile avariate; mult mai simplu este să le desfiinţeze, mai ales dacă primeşte dezlegare oficială de la Guvern! Firmele particulare care au concesionat secţii considerate etern păguboase au dovedit că rerentabilizarea este posibilă dacă în locul garniturilor lungi, grele şi... puţine sunt introduse rame uşoare, cu frecvenţă de circulaţie mult sporită. Oricum, trenurile personale ale SNCFR circulă mai mult goale, navetişti nu prea mai există, iar zeul automobil se dovedeşte din ce în ce mai victorios în disputa cu transportul pe şine.

Nu trebuie să ne mire: în ţările mai avansate, procesul involutiv s-a petrecut de mult. O capitală de stat american (Columbus - Ohio) şi-a permis chiar să renunţe complet la calea ferată, păstrând pentru nostalgici clădirea vechii gări, animată de călătorii... pictaţi pe ziduri...

Hotărârea de Guvern vorbeşte despre desfiinţarea secţiilor „excedentare”, deşi, altfel gestionate, probabil că respectivele trasee încă şi-ar afla justificarea comercială. În fapt, nu-s liniile „excedentare”, ci reabilitarea nu-i posibilă din punga calică a SNCFR. „Nota de fundamentare” a ministerului evocă două cauze ale renunţării la serviciile trenului: în primul rând, considerentele tehnologice implicând siguranţa circulaţiei, apoi cele de rentabilitate. Cinstit vorbind, doar a doua categorie de motive poate fi considerată reală (şi aici cu observaţia că particularii au izbutit – cum? – să-şi rentabilizeze linia concesionată). Prima nu-i altceva decât o formulare abilă, menită să ascundă incapacitatea unui minister calic (banii se duc spre autostrăzi, care unde-s?) de a-şi drege reţeaua îmbătrânită şi avariată. Şi, de fapt, SNCFR nu prin desfiinţarea unor porţiuni de linie curentă intenţionează să-şi rotunjească veniturile proprii, ci prin vânzarea de şine şi traverse provenite de la liniile staţiilor din parcurs. Justificat, câtă vreme, odată cu micşorarea traficului local şi, implicit, a manevrei din staţiile intermediare, ca şi a dispariţiei activităţii de coletărie, cresc tufe şi buruieni pe liniile de garare, insuficiente cândva, prea destule acum.

Numai că respectiva operaţiune se afla din totdeauna exclusiv în competenţa SNCFR şi nu era nevoie de nici o H.G. pentru a se renunţa la liniile prisoselnice de la – să spunem – Holboca ori Fundu Moldovei. Secţiile acum desfiinţate sunt, de regulă, de mult răposate (Rm. Vâlcea - Vâlcele), altele, mereu păguboase (Bucureşti - Olteniţa), dar mai sunt şi linii a căror dispariţie nedumereşte. Chiar nu va mai ajunge trenul la Slănic, Mintia – Brad - Ineu, Cehul Silvaniei, Avrig - Mârşa, Focşani - Odobeşti etc., etc.?

Marele semn de întrebare fiind, însă, altul: se preconizează închiderea liniei Galaţi - Făurei, obligând trenurile la un ocol de câţiva zeci de kilometri. Se menţine, însă, sectorul Făurei - Tecuci, în eternă suferinţă şi, zice-se, nereparabil (cu banii ce-i avem).

Câtă vreme se renunţă la sectoare aflate de mult în moarte clinică, restrângerea decisă de SNCFR pare, mai degrabă, alarmă falsă. Va veni, însă, vremea când micile amputări nu vor mai fi de-ajuns şi chestiunea se va pune mult mai rigid, în termeni duri, şi cu consecinţe în plan social greu de acceptat. Dar dacă ăsta-i mersul lumii... La urma urmei, trenul a detronat poştalionul. Cu penuria de hidrocarburi ce se profilează, va veni şi rândul automobilului. Ce se va pune în loc? Aflaţi că, pe anumite secţii, americanii intenţionează să revigoreze... trenul!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SNCFR se predă!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
SNCFR se predă!5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo! trimis de
(11 mai 2011, 15:57:58
O realitate cruda scrisa cu obiectivitate! Multumim pentru articol!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei