Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Dezavantajele produsului de larg consum numit „primăvară”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pare avantajoasă foarte împrimăvărarea ţării, dacă luăm la socoteală renaşterea naturii, facturile subţiate la întreţinere şi vârful nasului, fericit – cum sublinia şi poetul George Topârceanu - că nu ne mai îngheaţă decât accidental. Întorcând însă primăvara şi pe cealaltă parte, constatăm că şi dezavantajele ei sunt importante calitativ şi cantitativ, mai ales pentru locuitorii de la oraş, care  nu intră în direct cu procesul de contemplare a expansiunii clorofilei.

În primul rând, primăvara la oraş te împiedici la tot pasul de „agricultura edilitară”, cum numea Geo Bogza toată activitatea frenetică de scormonire a asfaltului, de săparea a tranşeelor stradale şi de îngropare a conductelor şi firelor cu destinaţii tenebroase. Trebuie să-ţi socoţi cu foarte multă băgare de seamă paşii încredinţaţi trotuarului, fiindcă la fiecare sută de metri poţi s-o sfârşeşti tragic, într-o groapă ori într-un şanţ, care te aşteaptă cu diametrul râzând sinistru.

Dar de-ar fi doar asta! La fel de agasantă ca „agricultura edilitară” este şi trecerea lascivă, pe firul bulevardelor, a limuzinelor umplute cu puştani de bani gata, care – considerând că publicul pietonal nu deţine suficiente cunoştinţe muzicale – ţin să îi culturalizeze din mersul lor încet pe patru roţi. „Astăzi am nervii nervoşi/ Staţi cuminţi şi serioşi/ Nu vă mişcaţi de la locuri/ Că vă dau electroşocuri!” ne avertizează sever mofturile vopsite metalizat, folosindu-se de vocea care umblă dând din şolduri a traficantului de muzică falsă Guţă Nicolae. Iar noi, pietonii, ce să facem, ne conformăm şi stăm cuminţi la locuri, ca să nu căpătăm pe cocoaşă electroşocurile de care face vorbire, pardon, cântare, maestrul Guţă Nicolae, să trăiască cine l-a scos din piaţa agroalimentară ca să-l aşeze în cea muzicală.

Ah, primăvară, primăvară... Mulţi neciopliţi profită lejer de democraţia spaţiului tău verde! Să mai adăugăm la toate mojiciile de mai sus şi pachetele de ţigări, peturile goale şi alte ambalaje aruncate fără remuşcări pe jos, deşi coşul de gunoi e colea, la doar trei metri distanţă? Să amintim apoi, cu o neplăcută strângere de stomac, şi de stropii de salivă scuipaţi neruşinat pe trotuar, că-ţi vine să intri în greva foamei şi a mersului pe jos, dacă eşti o fiinţă mai senzitivă?

În ciuda facturilor ridicate la întreţinere, a naturii îngheţate şi a altor dezavantaje majore, parcă-mi vine să-i cer iernii azil politic şi să nu-i mai părăsesc niciodată spaţiul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dezavantajele produsului de larg consum numit „primăvară”.
 Vizualizări articol: 830 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Dezavantajele produsului de larg consum numit „primăvară”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte