Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 85 (5292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


O statuie dată jos şi o moarte suspectă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ruşii sunt un neam care ţine mult la statuile lui. Ferească sfântul să te legi de ele. Mergeţi în Viena, de exemplu, şi o să rămâneţi fără grai în faţa monumentului ostaşului rus din Schwartzenbergplatz. Un postament din marmură înalt cât vila lui Flutur, pe care sunt scrise nişte panseuri de-ale lui Stalin, din fericire în limba rusă. Iar deasupra, un soldat fălos, care ridică întregul monument la înălţimea unui bloc cu patru etaje. Imediat după război, piaţa se numea Stalinplatz, iar în locul soldatului era expus un tanc în mărime naturală. Un tanc, pare-se, funcţionabil.

Şi acuma, să facem puţină istorie naţională, de dată recentă. În anul 1992, a fost ales primar al Iaşului Emil Alexandrescu. Fost fotbalist de performanţă, fost director al unei fabrici locale. Vrednic om. Una din primele lui măsuri ca primar a fost să dea jos statuia ostaşului sovietic, din Dealul Copoului. Afront care se cerea pedepsit de urgenţă.

Statuia a fost dusă la cimitir, de unde au furat-o ţiganii, s-o topească. Tot la cimitir a mers, două luni mai târziu, Emil Alexandrescu. Fostul fotbalist de performanţă a fost răpus de un infarct suspect. Moartea sa? Un fleac, pentru conducerea unui serviciu secret care ucide fără să clipească.

În urma lui Alexandrescu, nu a mai rămas decât numele stadionului din Dealul Copoului, la câţiva metri de fosta statuie a ostaşului sovietic. O glumă sinistră, cu parfum de şosete caghebiste.

Imediat ce statuia a fost dată jos, intra în politică un profesor anost de matematică, pe nume Simirad. De parcă se ştia că locul de primar al Iaşului avea să fie eliberat peste două luni. Simirad a candidat la primărie şi a câştigat. Domnia sa de 20 de ani a purtat amprenta unui ins bezmetic, care a ţinut judeţul în subdezvoltare. Părea că ascultă de nişte ordine primite de la un duşman al neamului. La un moment dat, a înfiinţat „Partidul Moldovenilor”, pe care l-a lipit ba la stânga politicii, ba la dreapta.

 

P.S. Pentru scrierea acestui articol m-am documentat vreme de câteva luni, studiind gazetele de acum 20 de ani, dar discutând şi cu persoane din serviciile secrete, şi cu apropiaţi de-ai lui Alexandrescu. Cine adaugă un comentariu, ar fi bine să ţină seama de asta.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O statuie dată jos şi o moarte suspectă.
 Vizualizări articol: 1779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
O statuie dată jos şi o moarte suspectă4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei