Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 sep 2012 - Anul XVII, nr. 217 (5122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Personajul din „De veghe în lanul de secară” şi Partidul România Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La multe mă aşteptam, nu însă ca printre traducătorii atemporalei cărţi „De veghe în lanul de secară”, scrisă de J.D. Salinger, să se numere Eugen Barbu. Cum aşa, l-aţi uitat pe Eugen Barbu? El e fostul director al revistelor „Săptămâna” şi „România Mare”, cel care a întemeiat şi partidul cu acelaşi nume şi orientare, mânuit acum de sifiliticul politic Vadim.

Eugen Barbu e şi el un personaj care – din câte am citit eu despre el, în vederea unei teze de doctorat la care lucrez de-un timp – nu are multe lucruri lăudabile în biografie. A fost prins şi cu chiloţii pe vine – se înţelege ce vreau să spun: cu o carte plagiată, după un autor rus - dar ăsta pare să fie cel mai mic rău săvârşit în viaţa sa. Partea bună e că lumea între timp l-a uitat.

În viziunea mea preconcepută, autorul cărţii „De veghe în lanul de secară” şi răsculatul său personaj Holden Caulfield erau numai buni de înfierat în paginile „Săptămânii” ori de la tribuna PRM-ului, nicidecum de tradus în limba română. Nu-s psihanalist, să descifrez de ce o carte ca aceasta – care încântă generaţie după generaţie, din anul 1951, când a apărut - e capabilă să-i placă până şi unui ins ca Eugen Barbu.

Un ins a cărui filozofie a fost să trăiască în deplină ghiftuială şi autocontemplare. Spre deosebire de Salinger, care, după scrierea cărţii, s-a retras în totală sihăstrie, vegheat de copertele sale, galbene ca secara.

Bag însă mâna în foc că lui Holden Caulfield – acest condamnat la adolescenţă perpetuă - nu i-ar pica bine să afle că l-a tradus Barbu. L-ar enerva, l-ar indigna, ar sparge vitrina PRM-ului, acestui partid neîntreg la cap, care a adus atâtea deservicii democraţiei. Pfui, ce s-ar mai indigna acest indignat de profesie!

Sau poate că lui Eugen Barbu nu i-a plăcut cartea, el traducând-o la ordinul expres al PCR, doar pentru a fi dată de contra-exemplu tineretului comunist, la rubrica „Nu faceţi ca ei!”

Aşa pare mult mai plauzibil.

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personajul din „De veghe în lanul de secară” şi Partidul România Mare.
 Vizualizări articol: 1185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Personajul din „De veghe în lanul de secară” şi Partidul România Mare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Acesta nu e un pamflet trimis de
(18 sep 2012, 10:37:39
In primul rand, Eugen Barbu nu se mai afla printre noi. Una e sa-l critici pe Vadim, alta e sa critici un om care a murit si care nu poate sa iti raspunda. In al doilea rand (din cate am citit) Eugen Barbu este considerat un scriitor mare, in ciuda acelor deviatii pro-comuniste, precum si in ciuda acelui atac la adresa lui Marin Preda. Sa nu confundam opera si talentul unui scriitor cu opiniile politice, si sa nu le catalogam conform acestor opinii (e drept, criticabile in cazul lui Eugen Barbu). In al treilea rand, partidul Romania Mare nu putea sa aduca "atatea deservicii" democratiei, pentru un motiv extrem de simplu: PRM nu s-a aflat niciodata la putere! Deserviciile aduse democratiei (intr-adevar, ele exista!) au fost aduse doar de cei care au condus tara, din 1990 pana acum. Cum n-am auzit ca in Romania sa se petreaca vreun atentat terorist, comis de PRM (singurul deserviciu pe care PRM il putea aduce democratiei), ipoteza cade.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei