Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 233 (5440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Pachetul de servicii medicale de bază va descuraja plăţile informale

Prin pachetul de servicii medicale de bază cetăţeanul ştie la ce servicii are dreptul gratuit, fiind astfel mai puţin probabil să apeleze la plăţi informale, o practică din sistem pe care o descurajăm, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Niolăescu.

"Până acum, pacientul avea drepturi doar pe hârtie. În realitate trebuia să scoată bani din buzunar pentru orice. De acum înainte, serviciile din pachetul de bază sunt clare şi garantate. Dacă cetăţeanul ştie la ce servicii are dreptul în mod gratuit, este mai puţin probabil să apeleze la plăţi informale. Vrem să descurajăm această practică din sistem", a spus ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a mai spus că, până acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar după aplicarea noului pachetul de bază va fi oferit pacienţilor acces mai uşor la tratament prin medicul de familie şi de ambulatoriu, iar finanţarea acestor două segmente va creşte.

"Concomitent va creşte finanţarea pentru medicina primară şi pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleaşi servicii ca în spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune clar unde şi cum se acordă ele, direcţionând pacientul", a explicat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că, prin pachetul de bază, medicilor de familie li se dă posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii. De asemenea, va creşte şi numărul serviciilor acordat în ambulatoriul de specialitate.

Nicolăescu a subliniat că un lucru foarte important este introducerea unui set de consultaţii preventive gratuite şi pentru adulţii care nu au probleme de sănătate.

Ministrul a mai arătat pachetul evidenţiază un set de afecţiuni care pot fi tratate în afara spitalizării continue, în cazul în care ele nu prezintă complicaţii şi co-morbidităţi, iar pentru acestea se urmăreşte reducerea graduală a internărilor în spitalizare continuă şi tratarea în ambulatoriu.

Nicolăescu a dat câteva exemple de boli care pot fi tratate în afara spitalului, dar pentru care în prezent se fac internări, "cu costurile de rigoare", indicând în acest sens anemia, migrena, conjunctivita, otita, faringita, amigdalita, rinita, sinuzita, urticaria şi leziunile superficiale ale mâinii.

Întrebat ce trebuie să facă în plus medicul de familie pentru pacient, începând cu 1 februarie 2014, ministrul Sănătăţii a spus că acesta va oferi servicii diversificate.

"Prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie creşterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare - AVC, diabet, cancere, boala renală cronică, depresiile şi altele, care în prezent puteau fi recomandate doar de medicul specialist. Ştim că în unele zone numărul specialiştilor este destul de mic, iar medicii de familie pot aprecia, în urma investigaţiilor, dacă pacientul are cu adevărat nevoie de specialist. Apoi, nu se mai pune omul pe drumuri doar pentru o investigaţie de rutină, de exemplu la diabet investigaţia este hemoglobină glicozilată. Aveam situaţii cu sute de pacienţi care invadau cabinetul unui diabetolog ca să li se prescrie investigaţia respectivă. De acum încolo, vom da posibilitatea şi medicului de familie să ofere această analiză", a explicat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a adăugat că medicii de familie se vor implicarea şi în monitorizarea unor boli din programele naţionale. Activitatea medicului de familie va fi apreciată şi printr-un indicator de acoperire. Pentru toţi înscrişii de pe propria listă, medicul de familie va trebui să acorde consultaţii de prevenţie astfel încât persoanele cu risc de boală să fie depistate din timp şi consiliate sau investigate în funcţie de afecţiune.

Potrivit ministrului, toţi adulţii sănătoşi cu vârste între 18 şi 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigaţii gratuite şi la una-două consultaţii succesive preventive la medicul de familie o dată la trei ani, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.

După 40 de ani, vârsta de la care riscurile de îmbolnăvire cresc semnificativ, numărul consultaţiilor cu rol de prevenţie pentru adulţii sănătoşi va fi de unu-trei pe an, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.

"Aceste consultaţii periodice cu scop de prevenţie acordate adulţilor fără semne de boală, la cabinetul medicului de familie, cuprind: un chestionar structurat privind stilul de viaţă, examinare ţintită cu posibilitatea de trimiteri selective pentru anumite investigaţii suplimentare, în funcţie de grupa de vârstă sau de sex, comunicarea factorilor de risc individuali şi a planului de intervenţie asupra acestora - cardiovascular şi diabet, oncologie, sănătate mintală, sănătatea reproducerii, includerea persoanelor depistate cu risc crescut sau diagnostic de afecţiuni prioritare în programele naţionale relevante", a precizat Nicolăescu.

Ministrul a mai arătat că, acolo unde este posibil, medicii de familie vor asigura asistenţă de urgenţă prin gărzi la domiciliu sau în centre de permanenţă, pentru pacienţii de pe listele proprii.

Pachetul de servicii medicale de bază este structurat pe mai multe capitole şi vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.

Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.

Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat marţi de Ministerul Sănătăţii şi se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentanţilor MS.

Realizarea pachetului este prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Pachetul de servicii medicale de bază va descuraja plăţile informale.
 Vizualizări articol: 1214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.77/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 22 voturi
Nicolăescu: Pachetul de servicii medicale de bază va descuraja plăţile informale4.8522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce stie el trimis de
( 7 oct 2013, 13:09:41
Domnul ministru bate campii cu succes.Ce poate face medicul de familie pentru un accident vascular,decat sa-i scrie o reteta si aceea dupa recomandarile unui medic specialist,nu inteleg ce noutate aduce cu acest pachet.In ceea ce priveste sistemul ambulatoriu,daca acum esti programat dupa o luna si pierzi ore intregi pentru o programare apoi alte ore pentru consultatia propriu zisa ce va fi cand acei nu stiu cat la suta nu vor mai fi primiti in spital?Alt capos care crede ca face numai bine pe unde trece.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei