Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 207 (5414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oprescu: Voi propune ca referendumul privind eutanasierea câinilor vagabonzi să fie în 6 octombrie

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că va propune consilierilor generali ca referendumul privind eutanasierea cânilor fără stăpân să aibă loc în 6 octombrie, până atunci animelele urmând să fie strânse şi duse în adăposturile existente.

Edilul a precizat că termenul prevăzut de lege este cel stabilit în Legea 227/2002.

Sorin Oprescu a mai spus că la şedinţa de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va fi stabilită data organizării referendumului local privind eutanasierea câinilor fără stăpân, o propunere fiind date de 6 octombrie. Până atunci, începând de săptămâna viitoare, 18 maşini cu câte patru oameni, însoţite de Poliţia Locală, vor începe strângerea câinilor vagabonzi, a mai spus edilul-şef al Capitalei.

Câinii adunaţi vor duşi în adăposturile Mihăileşti şi Pallady, iar soarta lor va fi decisă în funcţie de ceea ce va spune populaţia la referendum, a adăugat Oprescu.

"Animalele vor fi ţinute în adăpost şapte zile, timp în care ar putea fi adoptate. După acest interval, câinii ar putea fi eutanasiaţi, dacă bucureştenii se vor pronunţa pentru eutanasierea lor", a mai spus primarul general, după întâlnirea cu edilii de sector, reprezentanţii Consiliului Judeţean Ilfov şi liderii de grup din CGMB.

Potrivit articolului 4 al Legii 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001, "câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de 14 zile".

"În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi conform anexelor nr. 4 şi 5, aceştia vor fi eutanasiaţi", conform Legii 227/2002.

Legea mai prevede că eutanasierea este "un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase" a câinilor.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, "exact ceea ce vrea populaţia".

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea câinilor maidanezi a venit după ce Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionuţ, în vârstă de şase ani, care era împreună cu acesta când, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Oprescu arăta că referendumul local ar putea avea loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din octombrie, iar acesta va avea o singură întrebare, respectiv "Sunteţi de acord cu măsura radicală (eutanasierea câinilor fără stăpân - n.r.)?".

Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţă publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia", iar "referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica".

Oprescu a precizat că, în vederea organizării referendumului, a convocat pentru vineri, la ora 12.00, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în şedinţă de îndată.

"Problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local", potrivit articolului 13 din Legea referendumului.

Sorin Oprescu a mai spus că, dacă bucureştenii se vor pronunţa la referendum pentru eutanasierea câinilor vagabonzi, atunci el va putea "pune presiune" pe parlamentari, în vederea adoptării unui act normativ "cum vrea poporul", legat de această problemă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oprescu: Voi propune ca referendumul privind eutanasierea câinilor vagabonzi să fie în 6 octombrie.
 Vizualizări articol: 976 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Oprescu: Voi propune ca referendumul privind eutanasierea câinilor vagabonzi să fie în 6 octombrie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pfffff trimis de
( 6 sep 2013, 11:21:10
A trebuit sa moara un copil ...ca in sfarsit sa luati o decizie ......TERMINATI ODATA PENTRU TOTDEAUNA CU POTAILE......nu le vrem in strada......intretinerea unei potai este 32 de lei pe luna ...alocatia unui copil este 40 de lei nu va este rusine animalelor cu chip de om....O tara intreaga va cere EUTANASIEREA potailor....si daca madam cocreala se opune ,doza pentru ea o platesc eu...dar scapati-ne odata de potaile ce au invadat orasele
2.   Atat o mai lungiti trimis de
( 6 sep 2013, 17:09:34
ce referendum este lege aplicati-o , si cei care adopta caini sa fie castrati si sa-i tina in casa i nu sa-i lase liberi pe strazi si toti detinatori de caini sa-si castreze animalul ca toti pui ajung iar pe strazi sa fie controale pe chestia asta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei