Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 16 (5223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Elevii grupurilor şcolare auto vor putea da concurs pentru permis de categoria C la 18 ani

Directorul Grupului Şcolar "Aurel Perşu" din Târgu Mureş, Florin Oproiescu, afirmă că Ministerul de Interne a acceptat propunerea ca elevii grupurilor şcolare auto să poată da examen pentru permisul de conducere de categoria C la 18 ani şi să conducă, până la 21 de ani, camioane de tonaj mic.

Directorul Grupului Şcolar "Aurel Perşu" din Târgu Mureş, Florin Oproiescu, a declarat, luni, că, încă de vara trecută, a făcut demersuri către Parlament şi Ministerul Educaţiei referitoare la un punct din proiectul Codului Rutier care afecta direct grupurile şcolare auto, mai exact cel care prevedea ca vârsta de obţinere a permisului pentru categoria C să se mărească de la 18 la 21 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a afirmat că această prevedere ar fi dus la o reducere a numărului de elevi interesaţi de grupurile şcolare cu profil auto, astfel că a solicitat Ministerului de Interne ca elevii grupurilor şcolare auto să poată da examen pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoria C la 18 ani, propunerea fiind acceptată.

"Majoritatea celor care vin la noi vin pentru permis de conducere şi pentru mecanic auto, deci pentru meserie. De aceea am făcut aceste demersuri, în sensul de a obţine o schimbare a acelui articol şi să se menţină vârsta de obţinere a permisului categoria C la 18 ani. Am solicitat ulterior direct Ministerului de Interne, ca grup şcolar auto, această modificare", a spus el.

Oproiescu a adăugat că a primit recent un răspuns potrivit căruia "absolvenţii instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat cu profil auto pot susţine examenul de obţinere a permisului de conducere pentru categoriile C şi CE la vârsta de 18 ani, însă eliberarea permisului de conducere trebuie condiţionată de obţinerea şi prezentarea certificatului de calificare profesională, prevăzut de articolul 68 aliniatul 2 din OG 26/2011 privind transporturile rutiere".

 

Distincţie între vârsta de obţinere a permisului de conducere şi dreptul de a conduce pe drumurile publice

"Deci noi am solicitat a se face distincţie între vârsta de obţinere a permisului de conducere şi dreptul de a conduce pe drumurile publice un camion mai mare sau mai mic. După cum se vede din răspuns, Ministerul de Interne şi-a însuşit această opţiune, astfel încât permisul se poate obţine în cadrul grupurilor şcolare cu profil auto de stat la 18 ani, iar dreptul de a conduce este dat de un atestat profesional pe care îl eliberează Autoritatea Rutieră Română. Astfel, aceasta poate elibera la 18 ani atestatul de C1, deci pentru un camion de tonaj mai mic, iar timp de trei ani, până la 21 de ani, obţin experienţă", a arătat Oproiescu.

El a precizat că această posibilitate este valabilă numai pe teritoriul României.

Potrivit sursei citate, modificarea va trebui să apară "cât de repede" şi este "esenţială" pentru grupurile şcolare auto.

"Pentru noi a fost esenţială această modificare, care va fi cuprinsă în textul proiectului Hotărârii de Guvern pentru modificarea şi completarea regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, care este în curs de elaborare la Ministerul de Interne, urmând a fi adoptată în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii 203/2012. Deci va trebui să apară zilele acestea, cât de repede, şi cu această modificare grupurile şcolare auto, liceele tehnologice, de acum aşa se numesc, merg înainte. Mulţi îmi spuneau că au auzit de la diverse televiziuni că se desfiinţează şcolile auto, că nu mai se poate face conducere auto, uitaţi că până la urmă problema s-a rezolvat", a spus el.

El a amintit că în 2006 a dat în judecată Guvernul la Curtea de Apel Târgu Mureş şi ministrul de Interne de atunci, Vasile Blaga, a schimbat un articol similar, care "crea o stare de nesiguranţă în rândul elevilor" de la grupurile şcolare cu profil auto.

Oproiescu a anunţat că în prima jumătate a lunii februarie va avea loc, la Târgu Mureş, o şedinţă a reprezentanţilor grupurilor şcolare din România, care vor încerca, împreună cu Comisia naţională de curriculum în domeniul transporturi, să introducă în programa şcolară mai multe propuneri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii grupurilor şcolare auto vor putea da concurs pentru permis de categoria C la 18 ani.
 Vizualizări articol: 707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii grupurilor şcolare auto vor putea da concurs pentru permis de categoria C la 18 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei