Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 sep 2012 - Anul XVII, nr. 216 (5121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Panait: Numărul de copii declaraţi adoptabili nu a crescut spectaculos după modificarea legislaţiei

Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că numărul copiilor declaraţi adoptabili nu pare să fi crescut foarte mult după modificarea legislaţiei, precizând însă că este mult prea devreme pentru o evaluare a legii.

Preşedintele ORA a spus că deşi planul individualizat de protecţie a fiecărui copil ar trebui să aibă doar două finalităţi, reintegrarea în familie sau adopţia, mulţi continuă să rămână în sistem chiar şi după modificarea legii.

Bogdan Panait a precizat că a avut discuţii cu reprezentanţii Institutului Naţional al Magistraturii şi cu cei ai Consiliului Superior al Magistraturii, instituţii care sprijină ORA pentru facilitarea procedurii de adopţie, însă numărul copiilor declaraţi adoptabili nu a crescut nici măcar după "relaxarea" prevederilor legale.

"Probabil că undeva, la nivel local, ceva nu funcţionează. Pentru că altfel nu se poate explica de ce continuăm să avem în sistem aproape 70.000 de copii, iar numărul celor care ar putea fi adoptaţi nu creşte. Adopţia este o posibilitate sigură şi în concordanţă cu interesul superior al copilului de a ieşi din sistem. Nu este o măsură de protecţie, ci o măsură juridică de stabilire a filiaţiei", a explicat Panait.

Reprezentanţii ORA susţin că prin modificarea legii se asigură accesul la un copil tuturor familiilor care sunt atestate să adopte, dar şi invers, fiecărui copil din sistem la o listă cu familii care doresc să adopte, aceste lucruri fiind posibile prin faptul că potrivirea iniţială se face de la nivel central, respectiv de către ORA.

Conform datelor centralizate de ORA, în perioada aprilie - august 2011 au fost făcute 350 de potriviri practice, iar în aceeaşi perioadă din 2012 au fost înregistrate 490 de potriviri.

Un copil poate fi declarat adoptabil dacă părinţii şi rudele lui până la gradul IV declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia şi în termen de 60 zile nu şi-au retras această declaraţie sau dacă minorul a fost înregistrat din părinţi necunoscuţi. În acest caz, adopţia se stabileşte în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere al copilului.

Modificările aduse Legii 273/2004 mai prevăd ca părintele minor care a împlinit 14 ani să-şi poată exprima consimţământul la adopţia copilului, asistat de către ocrotitorul său legal.

De asemenea, pentru adopţia copilului născut în afara căsătoriei a fost reglementată o condiţie specială. Astfel, filiaţia copilului faţă de tată trebuie confirmată prin rezultatul expertizei realizate prin metoda serologică ADN, pentru a elimina adopţiile ilegale care, potrivit preşedintelui ORA, s-au practicat în ultimii ani, uneori chiar la recomandarea oamenilor din sistem.

În noua lege au fost extinse excepţiile în care poate interveni o nouă adopţie a unui copil deja adoptat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Panait: Numărul de copii declaraţi adoptabili nu a crescut spectaculos după modificarea legislaţiei.
 Vizualizări articol: 772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Panait: Numărul de copii declaraţi adoptabili nu a crescut spectaculos după modificarea legislaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei