Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2011 - Anul XVI, nr. 257 (4855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Suntem de acord cu FMI, cuvântul de ordine pentru 2012 este prudenţa

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, ieri, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE, că oficialii străini sunt de acord că elementul cheie al construcţiei bugetare pentru 2012 trebuie să fie prudenţa.

Preşedintele a afirmat că a discutat cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE atât situaţia economică a României, ca urmare a deciziilor luate de Consiliul European privind recapitalizarea băncilor, cât şi deciziile adoptate cu privire la Grecia şi Fondul de stabilitate financiară.

El a arătat că toţi parametrii pentru trimestrul 3, stabiliţi prin programul cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, au fost îndepliniţi.

Principalul subiect al discuţiilor a fost proiectul de buget de stat pe 2012, a precizat preşedintele. "Împreună am fost de acord că, având în vedere prognozele de încetinire a creşterii economice în zona euro, România are obligaţia să propună Parlamentului un buget prudent, care pe de o parte să răspundă realităţilor economice, iar aici în mod cert exporturile României vor fi afectate dacă se confirmă încetinirea creşterii economice în zona euro, şi este deja o realitate. Pe de altă parte, este nevoie de un buget care să arate responsabilitatea Guvernului şi a Parlamentului, chiar dacă 2012 este un an electoral", a declarat Băsescu.

El a arătat că România "plăteşte foarte greu lipsa de responsabilitate" din anii 2007 şi 2008 şi de aceea nu ar trebui să "se hazardeze" într-un buget imprudent, bazat pe "prognoze exagerat de optimiste", mai ales că în a doua jumătate a anului 2012 se vor putea face "corecţii pozitive".

Preşedintele a afirmat că bugetul pe 2012 trebuie să fie realist atât ca prognoză de creştere economică, dar şi ca deficit bugetar propus, pentru a nu pune Guvernul în situaţia de a împrumuta sume foarte mari.

"Nu avem cum să nu ne împrumutăm, dar trebuie să fie un deficit rezonabil", a adăugat el, fără a avansa cifre. Băsescu a explicat că prin acceptarea de către Consiliul European a propunerii României ca gradul de expunere pe piaţa românească al băncilor din zona euro să fie menţinut la acelaşi nivel, ţara noastră îşi reduce riscul de a nu găsi pe piaţa externă împrumuturi, însă nu trebuie să se aventureze într-un plafon de împrumut prea mare.

"Aici au fost concluziile: prudenţă, prudenţă şi iarăşi prudenţă, pentru a nu irosi sacrificiile pe care le-a făcut populaţia în 2010 şi 2011", a concluzionat Băsescu.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, cel mai redus nivel după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Rata anuală înregistrată în România este apropiată de media UE, de 3,3%.

Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Suntem de acord cu FMI, cuvântul de ordine pentru 2012 este prudenţa.
 Vizualizări articol: 785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băsescu: Suntem de acord cu FMI, cuvântul de ordine pentru 2012 este prudenţa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(31 oct 2011, 11:02:41
România-i cu adevărat land of choice , pe bune
Avem 3 premieri : Jeffrey Franks, Traian Basescu si Emil Boc
Cel dintâi ( Franks ) e jupânul , el bugetul îl compune
Trimisul ,, românlor ’’ la Cotroceni e la mijloc
( de Boc ce să spun ? el dă , la comandă , din cioc )

Cei trei corifei ai construcţiei economice
Se-ntrec în ridicol , ca-ntr’un Soap opera psihedelic
Deparcă criza-i atemporală , peste’un nor de etnobotanice
Cel ce trebuie să-şi asume Bugetul e ( fix ) ăsta mic

E care pe care , care mai de care .. e whiskyleaks
,, pe surse ’’ vin cele mai incredibile şi stupide veşti
Fiindcă ( oficial ) ăştea ori sunt proşti ori îi doare-n pix
Neoficial : suntem pe topogan , fraţilor ! ( restu-s poveşti )
2.   Astia chiar sunt in plop. trimis de
(31 oct 2011, 15:20:01
Il admir pe ABCDAR pentru incapatinarea lui, cu timpul se slefuieste, si trebuie sa tina cont ca si opozitia greseste. Cea a trecut, e bun trecut, legile noastre n-au nici un efect pentru prostiile care le-au facut toate demnitatile publice si politice. Basi nu stie ca exista un raport a carui valoare da exact situatia unei tari. Ala e consumul+ productia+investitiile+salarii externe/ total masa monetara BNR. Daca e subunitar se chiama moarte clinica, adica e situatia noastra sau deflatia de care se bucura Base, ca doar e epoca lui. Daca e supraunitar ai progres si inflatie, cu o conditie sa stii cu s-o stapanesti. Deci consum spre 0, productie sau export spre 0, investitii spre 0, salarii spre 0, buget spre 0, imprumuturi spre 0 ( ca nu le mai da nimeni).
2.1  RE: Astia chiar sunt in plop. trimis de
(31 oct 2011, 15:22:47
Scuze, consumul+productia+investitiil externe/ total masa monetara BNR.
3.   MONITORUL E PDL 100% trimis de
(31 oct 2011, 15:25:48
MONITORULE SA-TI FIE RUSINE CA MODIFICI SI TAI DIN COMENTARII SI NU MA LA-SI SA SCRIU TOT RAPORTUL. MA GANDEAM CA AM GRESIT EU, SUNTETI NISTE PORCI PORTOCALII.
4.   Comentariu trimis de
(31 oct 2011, 15:29:29
Scuze, ma lasi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei