Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iul 2009 - Anul XIV, nr. 168 (4154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Biblioteci din Suceava, selectate în prima rundă a programului Biblionet

Numele primelor biblioteci, din 12 judeţe, selectate să beneficieze de programul Biblionet, ce presupune dotarea a peste 1.500 de instituţii de gen cu calculatoare şi software, pe parcursul următorilor cinci ani, au fost anunţate ieri, la Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
Anunţul a fost făcut în timpul unei conferinţe care a avut loc la sediul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), în prezenţa ministrului Theodor Paleologu, a directorului programului Biblionet, Paul Andre Baran, şi a Doinei Popa, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).
Cele 12 biblioteci judeţene selectate să facă parte din program sunt din Bacău, Bihor, Brăila, Constanţa, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Suceava, Vâlcea. Numele celor 240 de biblioteci locale din cele 12 judeţe selectate în prima fază a programului vor fi anunţate pe site-ul Biblionet. Totodată, în perioada următoare va începe şi selecţia bibliotecarilor care vor beneficia de cursuri de formare în cadrul programului Biblionet, a precizat Paul Andre Baran.
Paul Andre Baran a menţionat că programul este derulat în speranţa ca spaţiul public, care este biblioteca, să devină din nou o valoare şi că se doreşte reformarea sistemului de biblioteci publice din România. Totodată, Baran a subliniat că este important ca modernizarea bibliotecilor să continue şi după perioada de cinci ani cât este prevăzut să se deruleze programul Biblionet.
Pentru a se înscrie în program, bibliotecile locale trebuiau să îndeplinească o serie de condiţii: să aibă personal cu normă întreagă, spaţiu disponibil mobilat corespunzător, să poată avea acces la internet, poliţă de asigurare pentru echipamente, să aibă un spaţiu securizat şi sistem de încălzire. De asemenea, bibliotecarii trebuie să aibă disponibilitatea de a participa la cursurile organizate în cadrul programului Biblionet.
În această fază a programului, au aplicat online 31 de biblioteci judeţene şi 714 biblioteci locale. În urma unei evaluări preliminare, reprezentanţii Fundaţiei IREX au efectuat vizite pe teren, iar un comitet de evaluare independent a finalizat selecţia. Comitetul a fost compus din reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor din România, Centrul Internaţional pentru Întreprinderi Private (CIPE) România, Microsoft România, Corpul Păcii România, World Vision România, Asociaţia Pro Democraţia şi Camera de Comerţ americană.
În noiembrie va fi lansată runda a doua de selecţie, urmând ca, în martie 2010, să fie anunţate 14 judeţe noi incluse în program.
În prima rundă de selecţie pentru Biblionet, aproape 5 milioane de români vor avea acces la servicii de internet gratuite în bibliotecile din program.
Biblionet este un parteneriat între IREX, MCCPN, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corp., partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către biblioteci.
Programul Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari şi este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani. Programul are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România.
Prin intermediul programului Biblionet, mai mult de 1.500 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet, printr-un proces de selecţie competitivă, şi peste 2.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţii.
Aproape 80% din populaţie, mai ales din zonele rurale, nu are acces la internet, potrivit MCCPN.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biblioteci din Suceava, selectate în prima rundă a programului Biblionet .
 Vizualizări articol: 1072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Biblioteci din Suceava, selectate în prima rundă a programului Biblionet5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei